Focaccia z rozmarynem

Focaccia. Bardzo puszysta, z chrupiącą skórką. Znakomita zamoczona w dobrej oliwie, świetna z szynką, suszonymi pomidorami  i dodatkiem jakiegoś zielska. Można ją po upieczeniu zamrozić a po rozmrożeniu podgrzać, zawiniętą w folię, w piekarniku. Z tej porcji upieczemy dwie okrągłe ( ok 25 cm średnicy) lub dwie prostokątne focaccie.  Robiłam z połowy porcji, w prostokątnej foremce.

Na podstawie przepisu z książki Maxine Clark "Kuchnia Włoska"



składniki
750 g włoskiej mąki 00 lub pszennej uniwersalnej
1/2 łyżeczki soli morskiej
25 g świeżych drożdży lub 2 paczki drożdży instant (po 7 g)
150 ml oliwy z oliwek - 3 łyżki + 2 do polania
450 ml ciepłej wody
gruboziarnista sól morska
igiełki z gałązki rozmarynu 

przygotowanie
Do miski wsypać mąkę i sól. W środku zrobić wgłębienie, wsypać do niego drożdże. Dolać 3 łyżki oliwy zagniatać do momentu aż ciasto nabierze ziarnistej konsystencji. Wlać ciepłą wodę, zagniatać aż będzie miało jednolitą konsystencję. Przełożyć ciasto na posypany mąką blat, wyrabiać ok 10 minut aż będzie gładkie i elastyczne. w razie potrzeby lekko podsypać mąką. włożyć do naoliwionej miski, przykryć folią i pozostawić w ciepłym miejscu aż podwoi objętość ( od 30 min do 1,5 h).  po tym czasie wyjąć ciasto z miski, podzielić na dwie części, rozwałkować na posypanym mąką blacie na dwa koła lub prostokąty - zależności od formy jakiej używamy. Foremki naoliwić i włożyć do nich ciasto. przykryć i odstawić na 30 minut. Kiedy ciasto lekko podrośnie, zrobić palcami na całej powierzchni wgłębienia, do każdego wlać trochę oliwy, przykryć i odstawić na kolejne 30 minut.  Ciasto odkryć, lekko spryskać wodą posypać rozmarynem i gruboziarnistą solą. wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st C, piec ok 20 - 25 minut, aż ciasto wyrośnie i nabierze złotego koloru. Po wyjęciu polać jeszcze raz oliwą,  studzić na kratce. Smacznego!










4 komentarze:

  1. Ewa. Może sie skuszę, jak upały miną, ale aż się boję. Twoje wypieki wygladają bosko, a ja się potem zabieram i wychodzi kicha. Jakoś nie mam ręki do ciast i wypieków.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No cośTy! To ja jestem z drożdżowym średnio zaprzyjaźniona. Wrzuć składniki do maszyny - musi się udać !

      Usuń
    2. Ewa. Maszyna stoi w piwnicy, to co w niej robiłam było do d... Ciasto drożdzowe czy na pampuchy albo pierogi wyrabiam w malakserze i te mi wychodzą, inne nie. Dlaczego? Nie wiem. Może mój malakser nie lubi nowości?

      Usuń
    3. to wrzucaj do malaksera :)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam

Copyright © 2013-2019 Stare Gary