sobota, 29 sierpnia 2015

Ciasto ze śliwkami i kruszonką

Miałam w domu śliwki i chęć na coś słodkiego.  I tak powstał prosty, smaczny placek ze śliwkami. Oczywiście kruszonkę można zrobić bez orzechów.  Zajadajcie póki  śliwek dostatek!




składniki
ciasto:
250 g mąki
125 g masła
60 g cukru (lub ksylitolu)
1 jajo
1 i 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia

nadzienie:
700 g dowolnych śliwek (użyłam węgierek)
2 łyżki maki kukurydzianej
1 łyżka cukru (ksylitolu)

kruszonka:
75 g masła
75 g mąki
75 g zmielonych orzechów
40 g cukru (ksylitolu)

przygotowanie
składniki ciasta zagnieść ręcznie lub  włożyć do robota, zagniatać aż ciasto się scali i utworzy kulę. Wyjąć, rozwałkować pomiędzy arkuszami papieru do pieczenia lub folii do żywności. Formę (ok 23 cm) nasmarować masłem i wyłożyć rozwałkowanym ciastem. Umyte owoce pozbawić pestek i przekroić na 4 części. Wymieszać w misce z cukrem i mąką kukurydzianą. 
Przygotować kruszonkę. Składniki rozetrzeć palcami tak aby mąka z masłem utworzyła grudki.
Na przygotowany spód wyłożyć owoce, posypać kruszonką Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st C i piec 45 minut. Smacznego!












4 komentarze:

  1. Właśnie uświadomiłam sobie, że jeszcze nie robiłam w tym roku ciasta ze śliwkami. Konieczniemuszę to nadrobić i to szybko :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm, pyszności :)
    Dla mnie wersja z orzechami, koniecznie! :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam