czwartek, 23 lipca 2015

Sałatka z paluszków krabowych

Szybka, smaczna przekąska. Nie jestem jakimś wielkim fanem paluszków krabowych, ale w tym wydaniu są całkiem smaczne. Miseczki z ciasta francuskiego można przygotować dzień wcześniej, przed podaniem napełnić sałatką. 




składniki (6 szt)
opakowanie ciasta francuskiego (275 g)
sałatka:
100 g paluszków krabowych
100 g wędzonego łososia
80 g -1 mały zielony ogórek
łyżka koperku
łyżka majonezu
1-2 łyżki wasabi
1 łyżeczka sosu sojowego - opcjonalnie
 do przybrania:
szczypior
płatki papryki

przygotowanie
Przygotować miseczki z ciasta francuskiego . Ciasto pokroić na 12 kwadratów. Posmarować żółtkiem wymieszanym z łyżeczką zimnej wody. W połowie kwadratów wycinamy kieliszkiem kółko. Kwadraty z ciasta bez dziurki ułożyć na blaszce wyłożonej pergaminem. Na każdym położyć kawałek ciasta z wyciętym otworem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st C i piec aż miseczki się zrumienią. Upieczone przełożyć na kratkę i ostudzić. Jeżeli środek ciastek zbyt wyrośnie, możemy go lekko wgnieść do środka palcem.
Paluszki krabowe i łososia pokroić w drobne kawałki. Ogórek obrać, pokroić w kostkę. Wymieszać składniki sosu, dodać do paluszków, łososia i ogórków, wymieszać, doprawić do smaku. Tak przygotowaną sałatką napełnić przygotowane miseczki z ciasta francuskiego, posypać szczypiorem i płatkami papryki, podawać.  Smacznego!











2 komentarze:

  1. Ewa. W takich miseczkach chyba wszystko smakuje. Fajny i bardzo efektowny przepis.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam