czwartek, 2 lipca 2015

Sałatka z fasolki szparagowej i brokułów

Prosta, szybka i pożywna sałatka. Idealna na ciepłe letnie popołudnie. Polana lekkim jogurtowo -  maślankowym sosem. 



składniki
200 g fasolki szparagowej
300 g brokułów
1 jajo ugotowane na twardo - drobno pokrojone
1 dymka szczypior + cebulka - pokrojone
kilka  rzodkiewek
sos:
100 g jogurtu naturalnego
60 g maślanki
1 - 2 starte ząbki czosnku
pieprz
sól
łyżka posiekanego koperku
oliwa z oliwek - opcjonalnie

przygotowanie
Fasolkę umyć, obciąć końce, ugotować w osolonej wodzie tak aby była miękka ale nie rozgotowana, ewentualnie ugotować fasolką na parze. Brokuły  opłukać, oddzielić różyczki, ugotować ( najlepiej na parze) - aby były lekko chrupiące.
Lekko przestudzoną fasolkę podzielić na mniejsze kawałki. Ostudzone brokuły dodać do fasolki. Dosypać jajko pokrojone w drobne kawałki, szczypior i cebulę i pokrojone w plasterki rzodkiewki. Wymieszać składniki sosu. Polać sałatkę i podawać. Smacznego!







4 komentarze:

  1. Takie sałatki są najsmaczniejsze

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zwłaszcza jak upał za oknem i w kuchni stać się nie chce :)

      Usuń
  2. wygląda pysznie, zrobię taką, ale rzodkiewki mi się na grządce już skończyły, teraz mam dylemat: kupić czy poczekać aż wyrosną nowe :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. pierwszą bez rzodkiewek, następną jak wyrosną !

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam