wtorek, 14 lipca 2015

Sałatka z bobu, fasolki szparagowej i fety

Takie sałatki to dobry pomysł na szybki posiłek. W gorące lato zastąpią obiad, w chłodniejsze dni - są świetnym dodatkiem do kolacji. Feta sprawia, że sałatka jest naprawdę sycąca. 
Dobry pomysł na lunch do pracy. Polecam.




składniki
200 g fety
300 g ugotowanego, obranego bobu
300 g ugotowanej zielonej fasolki szparagowej
8 suszonych pomidorów
7-8 oliwek - dałam z ostrą papryczką
kilka listków mięty
łyżka oregano
pieprz cytrynowy
sól, pieprz
papryka w płatkach - u mnie pul biber
do polania
2 łyżki oleju z pomidorów suszonych
3-4 łyżki oliwy (lub więcej) lub dobrego oleju 

przygotowanie
Jeżeli nie korzystamy z wcześniej ugotowanych warzyw, należy je ugotować. Ugotowaną fasolkę podzielić na mniejsze kawałki,  Bób obieramy i  zostawiamy w całości. Fetę i pomidory pokroić w kostkę. Warzywa i ser włożyć do miski. Posypać posiekaną miętą, oregano, dodać oliwki, polać olejem doprawić solą i pieprzem i papryką w płatkach. Wymieszać i podawać. Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam