piątek, 31 lipca 2015

Polędwiczki wieprzowe z octem balsamicznym i kaparami

Ten kawałek wieprzowiny, mimo iż delikatny i raczej chudy, nie należy do moich ulubionych. 
Polędwiczka wieprzowa ma jednak jedną, bardzo dużą zaletę. Można ja naprawdę szybko przygotować. To jeden z takich przepisów. Dodanie octu balsamicznego i kaparów sprawia że mięso jest wyraziste. Nawet mnie smakowało, więc polecam.

inspiracja tutaj



składniki
1 kg  polędwiczek wieprzowych, pokrojone na kawałki gr 4 cm
1/4 szklanki mąki
1 łyżeczka soli czosnkowej , lub do smaku
1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu, lub do smaku

2 łyżki oliwy z oliwek
1/3 szklanki octu balsamicznego
1/2 szklanki bulionu z kurczaka
2 łyżeczki startej skórki z cytryny, lub do smaku
1 łyżka kaparów, lub do smaku

przygotowanie
Polędwiczki umyć, osuszyć, oczyścić z błon, pokroić na kawałki gr ok 3 -4 cm. Umieścić mąkę, sól, pieprz, czosnek w plastikowej torbie. Wstrząsnąć, aby wymieszać, dodać kawałki polędwiczki wieprzowej i ponownie wstrząsnąć aby mięso obtoczyć w mące i przyprawach. Wyjąć, strząsnąć nadmiar mąki.
Rozgrzać olej w dużej patelni. na średnim ogniu. Smażyć kawałki mięsa na złoto na gorącym oleju, ok 2 do 3 minut z każdej strony. Wlać ocet balsamiczny i bulion z kurczaka. Doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień do średniego i dusić na wolnym ogniu, aż mięso nie jest już różowe w środku - 3 do 4 minut. Wyjąć mięso na półmisek, a do sosu dodać  skórkę z cytryny i  kapary.  Podgrzewać na  wolnym ogniu, aż sos lekko zgęstnieje do pożądanej konsystencji. Podawać np. z groszkiem,  sałatą i ziemniakami lub ryżem. Smacznego!







2 komentarze:

  1. Wygląda przepysznie! A można do smażenia użyć olej kokosowy bio planet? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nigdy niestety nie używałam. Ale jeżeli jest przeznaczony do smażenia ( a jest) to dlaczego nie? Może wyjść jeszcze smaczniej :)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam