wtorek, 21 lipca 2015

Pierogi z jagodami i serkiem mascarpone

Takie pierogi robię raz lub dwa razy w roku , wtedy kiedy są świeże jagody. Na ogół robię farsz tylko  z owoców, tym razem dodałam też serek mascarpone którego resztka leżała w lodówce. I to był strzał w dziesiątkę! Jagody zostały zużyte do farszu, posypałam więc pierogi jeżynami. Pierogi były naprawdę pyszne, warto zrobić !




składniki (ok 50 szt)
ciasto na pierogi
2 szklanki mąki
3/4 szklanki gorącej wody
farsz 
250 g jagód
120 g serka mascarpone
2 łyżeczki cukru lub ksylitolu

do podania: 
słodka śmietanka,
 jagody lub jeżyny
listki mięty do posypania

przygotowanie
ciasto
Przygotować ciasto  Przesianą mąkę zalać gorącą wodą, poczekać aż nieco przestygnie, wyrobić ręcznie na elastyczne, nie klejące ciasto. Jeżeli ciasto jest za twarde, należy dodać nieco wody, jeżeli za mokre - wrobić trochę mąki. Wyrobione ciasto zawijamy w folię spożywczą i odkładamy na pół godziny.
Ciasto można też wyrobić w robocie ale najwygodniej wyrobić w maszynie do chleba.
farsz
jagody szybko opłukać, osączyć na sicie. W misce rozmieszać serek, dodać jagody i cukier, delikatnie wymieszać.
Ciasto cienko rozwałkować (najwygodniej  używać maszynki do makaronu), przy pomocy szklanki wycinać kółka. Nakładać po małej porcji farszu, dobrze skleić brzegi, ulepione pierogi odkładać  na posypaną mąka powierzchnię, przykryć ściereczką. Zagotować wodę w dużym garnku, posolić, można dodać łyżkę oleju. Ostrożnie wrzucać na wrzątek po kilka pierogów (ilość zależy od wielkości garnka ) gotować parę minut od wypłynięcia. Podawać polane śmietana i posypane jagodami lub jeżynami. Smacznego!













2 komentarze:

  1. Moje ukochane pierogi! A dodatek serka mascarpone kusi :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jagody z serkiem są pyszne - nawet bez ciasta pierogowego :)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam