środa, 15 lipca 2015

Młoda marchewka w maślanym sosie

Świetny sposób przygotowania młodej marchewki. Dodanie czosnku powoduje, że marchewka nie jest mdła, a sos z masłem pyszny! Chyba pierwszy raz mogę powiedzieć gotowana marchewka jest smaczna! Bardzo dobry dodatek do obiadu.

inspiracją był przepis z tej strony



składniki
300 g  młodej  marchewki
1 szklanka wody
45 g masła
3 - 4 gałązki ziół - tymianek, majeranek, oregano
1 - 2 ząbki czosnku, posiekany
szczypta soli
szczypta cukru - opcjonalnie
natka pietruszki do podania

przygotowanie
Marchewki obrać i opłukać.  Włożyć do głębokiej patelni, zalać wodą, dodać zioła, masło, posiekany czosnek, przykryć, zagotować. Doprawić do smaku solą i ewentualnie cukrem. Zmniejszyć ogień, gotować pod przykryciem ok 12 minut, lub do czasu aż marchewki będą miękkie.
Jeżeli po tym czasie mamy za dużo sosu, należy usunąć  marchewki i sos odparować na dużym ogniu, a następnie na chwilę wrzucić marchewki z powrotem do sosu. Posypać natka pietruszki, podawać gorące. Smacznego!





8 komentarzy:

  1. Ewa. Właśnie dziś była u mnie marchewka na obiad. Nie taka, ale też dobra, a ten przepis na pewno wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  2. A ile dodajemy czosnku : ) ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ojej - czosnek zjadłam! Dwa ząbki wystarczą, a ja ktoś nie lubi to jeden. Dzięki !

      Usuń
  3. Dobrze, że można łatwo dokupić ten czosnek :). No, skoro zjadłaś :).. U mnie będą 2 ząbki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokupiony :) U mnie zawsze dużo!

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam