poniedziałek, 13 lipca 2015

Lody maślankowe

Lody o wyraźnym smaku maślanki. Lekko kwaskowate, mało słodkie, pyszne. Świetnie smakują posypane rodzynkami i drobnymi owocami, polane syropem klonowym. Z jajkami. Bardzo polecam.

Adaptowane z przepisu znalezionego tutaj




składniki
1 szklanka kremowej śmietanki
4 żółtka
1/2 szklanki cukru (dałam 1/3 szklanki  ksylitolu)
1 szklanka maślanki
1/2 szklanki śmietany 18%
1 łyżka świeżego soku z cytryny
szczypta soli

przygotowanie
24 godziny przed szykowaniem lodów misę maszyny do lodów wstawić do zamrażalnika – zgodnie z instrukcją
Śmietanę kremówkę wlać do rondelka, podgrzewać tak długo aż prawie się  zagotuje. Żółtka i cukier ubić w misce. Stopniowo wlewać gorącą śmietanę  do  ubitych żółtek. Przelać z powrotem do rondla i podgrzewać mieszając ciągle na średnim ogniu, aż krem lekko zgęstnieje i jest na tyle gęsty że pozostawia ślad na wypukłej części łyżki - nie spływa całkiem - około 3 minut (nie gotować!). Przelać  przez drobne sitko do czystej miski. Schłodzić do temperatury pokojowej. Dodać maślankę, śmietanę 18%, sok z cytryny i sól. Wymieszać. Wstawić do lodówki na   co najmniej 4 godziny a najlepiej na całą noc.
Dalej postępujemy zgodnie z instrukcją naszej maszynki  do lodów. Uruchamiamy maszynkę, wlewamy do niej mieszankę lodową. Moje lody kręciłam 30 minut, po tym czasie przełożyłam je do plastikowych pojemników i włożyłam do zamrażarki. Wyjmujemy ok 30 minut przed jedzeniem, żeby troszkę rozmarzły. Smacznego!







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam