piątek, 3 lipca 2015

Lemoniada imbirowo cytrynowa

Lemoniada idealna na upalne dni. Nie za słodka, o wyraźnym smaku imbiru. Warto zrobić ją dzień wcześniej i mocno schłodzić w lodówce. Do wody dodawałam sok z cytryny, podawałam lemoniadę z plasterkami limonki. 

inspiracją był ten przepis


składniki
1/2 szklanki  posiekanych świeżych liści mięty
1/3 szklanki obranego, posiekanego świeżego imbiru
1/3 szklanki miodu
2 szklanki wrzącej wody
1/3 szklanki świeżego soku z cytryny
1 i  1/2 szklanki (około) zimnej niegazowanej wody
kostki lodu
świeże liście mięty
plasterki cytryny lub limonki

przygotowanie
Posiekaną miętę, imbir, i miód wymieszać w misce. Dodać wrzącej wody. Odtawić na 30 minut. Przecedzić, wyciskając dobrze imbir i miętę, do dzbanka o pojemności 1 litra. Dodać sok z cytryny i tyle zimnej wody, aby uzyskać litr lemoniady. Można przygotować dzień wcześniej. Przykryć i wstawić do  lodówki.
Napełnić szklanki z kostkami lodu. Dodać lemoniadę. Udekorować listkami mięty i plasterkami cytryny i podawać. Smacznego!






8 komentarzy:

  1. Ewa. Nie ma co, chyba czas szykować tę lemoniadę, bo czas upałów przed nami. Stawiam, że litr to za mało...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mało, szykuj więcej :) A jest świetna!

      Usuń
  2. Fajne :) Wykorzystamy! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ewa. Już połowa wypita. Bardzo fajny napój, przyjemnie chłodzący i co ważne, po wypiciu szklanki zimnej lemoniady byłam na prawdę napita i nasycona na jakiś czas.Polecam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja właśnie szykuję kolejną porcję !

      Usuń
  4. Cudownie orzeźwiająca :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam