wtorek, 28 lipca 2015

Gulasz barani w wolnowarze

Bardzo lubię baraninę. Niestety nie często ją kupuję. Tym razem udało mi się kupić baranią łopatkę bez kości ale nie była zbyt ładna. Najlepszym pomysłem był barani gulasz. A że gulasz i wolnowar to sprawdzone połączenie, powstał barani gulasz z wolnowaru. Bardzo polecam to danie - proste, aromatyczne i  smaczne :) 

inspiracja tutaj



składniki
ok  700 g  baraniny bez kości, np łopatki, pokrojonej w  2,5 cm  kostki
1 łyżeczka nasion kopru włoskiego, rozgniecionych
1 łyżeczka nasion kminu, rozgniecionych
2 łyżeczki curry w proszku
450 ml gorącego bulionu najlepiej jagnięcego
400 g puszka krojonych pomidory
100 g  czerwonej soczewicy, opłukanej
sól i pieprz czarny świeżo mielony
dodatkowo świeżo posiekane liście mięty i pietruszki, do dekoracji

przygotowanie

Wolnowar nagrzać zgodnie z instrukcją. Pokrojoną w kostkę baraninę umieść  w misce, doprawić solą i pieprzem, wymieszać z pozostałymi przyprawami. 
Dodać mięso do misy  wolnowaru  wraz z resztą składników - bulionem, pomidorami i soczewicą. Gotować przez 4-6 godzin w ustawieniu high lub  8-10 godzin w ustawieniu low. Podawać posypane  listkami mięty i pietruszki z  chlebem i warzywami. Smacznego!








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam