środa, 8 lipca 2015

Faszerowane grzyby Portobello

Dzisiaj pomysł na szybką przystawkę. Faszerowane grzyby Portobello. Są moim zdaniem smaczniejsze od zwykłych pieczarek, a dzięki swojej wielkości, łatwiejsze do faszerowania. Jeżeli podajemy je jako przystawkę lub przekąskę, warto po upieczeniu podzielić każdy na cztery części. Jeżeli podamy taki grzyb w całości z dużą porcją sałaty - będziemy mieli całkiem solidne danie np na lunch.




składniki
4 duże grzyby Portobello
oliwa z oliwek, 
sól, pieprz
farsz:
125 g mozzarelli
2 łyżeczki pasty z suszonych pomidorów (lub posiekanych suszonych pomidorów)
1/2 łyżeczki pieprzu
8 oliwek
kilka liści bazylii
1 łyżeczka oregano
sól do smaku

Przygotowanie
 Rozgrzać piekarnik do 180 st. C. Mozzarellę pokroić w drobną kostkę, oliwki i bazylię posiekać. Wszystkie składniki farszu wymieszać. Grzyby umyć i osuszyć.  

Nóżki grzybów wyłamać lub wyciąć, nie będą nam potrzebne. Do miseczki nalać oliwy z solą i pieprzem i dokładnie obtoczyć w niej każdy kapelusz. Ułożyć kapelusze na blaszce "miseczką " do dołu. podpiekać ok 5 minut . Po tym czasie grzyby odwrócić miseczką do góry, nałożyć farsz i piec kolejne 5 minut lub tak długo aż grzyby będą miękkie a ser się roztopi.
Podawać  z zieloną sałatą. Smacznego!









2 komentarze:

  1. Na razie zrobiłem te grzybki z bekonem i żółtym serem, ale następnym razem skorzystam z tego przepisu ;)
    Pzdr
    Daro

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję że będą smakować, czekam na relację, pozdrawiam :)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam