sobota, 6 czerwca 2015

Tortilla ze szparagami

Ostatnio częściej niż dawniej robię tortillę. Na ogół wiąże się to z czyszczeniem lodówki, tym razem danie zostało zaplanowane, miałam po prostu chęć na tortillę ze szparagami. Wyszło smaczne i sycące danie. Smaczne i ciepłe i zimne. Dobre jako danie główne, ale też jako zimna przekąska na towarzyskie spotkanie. Polecam!




składniki
200 g zielonych szparagów
200 g ziemniaków
1 cebula
1/2 czerwonej długiej papryki drobno pokrojona
80 g ciecierzycy

5 jajek
125 ml śmietany 
40 g startego sera - np  Parmezan
 szczypiorek  drobno pokrojony
1 papryczka jalapeno drobno pokrojona
papryka w płatkach
sól, pieprz

przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do 190 st. C.  ,Przygotować szparagi. Umyć szparagi, osuszyć, a ich zdrewniałe końce odłamać. Nie obieramy. Zalać wrzątkiem, posolić, gotować 3 - 4 minuty. Odcedzić i natychmiast ostudzić w zimnej wodzie. Ostudzone odsączyć i  osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki - 2 - 3 cm.  W misce wymieszać jajka, śmietanę, starty ser, sól, pieprz, dodać posiekany szczypiorek i paprykę w płatkach.  Na dużej patelni żeliwnej rozgrzać oliwę i wrzucić cebulę. Mieszając smażyć na małym ogniu, parę minut aż cebula zmięknie ale nie zacznie brązowieć. Dodać drobno pokrojoną paprykę, podsmażać jeszcze moment. Dodać cieciorkę, szparagi, ziemniaki, przemieszać. Masę jajeczną wylać na warzywa na patelni. Przykryć, smażyć na małym ogniu. W międzyczasie rozgrzać piekarnik do 190 st. C.  Kiedy piekarnik się rozgrzeje, wstawić patelnię do środka bez przykrywania. Piec przez ok 30 minut. Przed wyjęciem sprawdzić wykałaczką, czy masa się ścięła. Wyjąć patelnię z piekarnika, przyłożyć do patelni drewnianą deskę lub talerz i odwrócić patelnię  dnem do góry, tak aby placek znalazł się na talerzu.  Pokroić na kawałki i podawać z zieloną sałatą. Smacznego!









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam