wtorek, 9 czerwca 2015

Polędwiczki w ziołach - w wolnowarze

Pomysł na bardzo łatwy do przygotowania obiad. Tak przygotowana polędwiczka nie jest może jakimś wyszukanym i wyjątkowym daniem. Ale jest całkiem smaczna, i na dodatek właściwie nie wymaga wielu przygotowań. Cztery godziny i obiad gotowy. Przepis nie przewiduje podlewania mięsa, ale myślę, że można dodać 1/4  - 1/3 szklanki czerwonego wytrawnego wina lub bulionu, zyskamy nieco sosu. 

W oparciu o przepis z Food.com




składniki (3 - 4 porcje)
ok 500 g  polędwiczki wieprzowej
3 łyżki soku z cytryny
3- 4 ząbki czosnku posiekane
1 łyżeczka posiekanych igiełek rozmarynu
1/2 łyżeczki suszonego tymianku
1/4 łyżeczki pieprzu
1/4 łyżeczki soli
oliwa z oliwek
1 duża cebula
ziemniaki  - po 2 - 3 na osobę (opcjonalnie)

przygotowanie
Wolnowar nagrzać zgodnie z instrukcją. Polędwiczkę  umyć, oczyścić z błon, osuszyć. Obtoczyć w przyprawach, posolić, polać oliwą.  Na dnie misy wolnowaru ułożyć pokrojoną w krążki cebulę, na niej umieścić  mięso, polać sokiem z cytryny. Jeżeli pieczemy ziemniaki, położyć  je obok polędwiczki, lekko posolić - w zależności od wielkości przekroić ziemniaki na 4 lub 2 kawałki.
Przykryć i gotować w ustawieniu high 4-6 godzin lub ustawieniu low przez 6-8 godzin. Po 4 godzinach sprawdzić czy mięso jest miękkie. Smacznego!








4 komentarze:

  1. Mięso wygląda niesamowicie. Lekko i delikatnie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, to bardzo bezproblemowy przepis

      Usuń
  2. Ewa. Zauważyłam, że polędwiczka z wolnowaru jest lepsza niż robiona tradycyjnie. Bardziej krucha i miękka. Na pewno ten przepis wypróbuję. I jeszcze ziemniaczki za jednym razem. Super!!!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam