wtorek, 23 czerwca 2015

Młody bób z czosnkiem i koperkiem

Bardzo smaczna sałatka. Młody bób nie wymaga długiego gotowania, według mnie wystarczą mu 4 minuty. Lubię, gdy taki młody bób jest jeszcze lekko twardawy. Jeżeli uważacie że dla Was jest zbyt twardy - przedłużcie czas gotowania. Można jeść ze skórką, ale ja wolę bób obrany. Chociaż w trakcie obierania i tak zjadam część skórek :). Obieranie bobu może nie jet najprzyjemniejsze, ale warto się pomęczyć. Tak przygotowany bób jest bardzo dobry.



składniki
1 kg bobu
2  - 3 ząbki czosnku
sól
1/4 łyżeczki pieprzu
4 - 5  łyżek oliwy z oliwek
pęczek koperku
płatki papryki do posypania  - opcjonalnie.

przygotowanie
Bób opłukać, zalać wrzątkiem, gotować 4 - 5 minut - tak długo, aż bób będzie odpowiednio miękki. Odcedzić, przestudzić , obrać. Czosnek i koperek posiekać.  Oliwę wymieszać z czosnkiem, koperkiem, sola i pieprzem. Taką oliwą  polać bób, wymieszać. Posypać płatkami papryki i podawać Smacznego!









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam