piątek, 5 czerwca 2015

Młoda kapusta z kminkiem

Kminek w naszym domu to chyba jedna z najczęściej używanych przypraw. Dodaję go przede wszystkim do domowego chleba, i właściwie zawsze do kiszonej kapusty. Tym razem dodałam go do młodej kapusty i wyszło świetnie. Polecam takie połączenie! A kapusta jest znakomitym dodatkiem do mięsa czy klusek, a właściwie jest tak smaczne,że można ją zjadać samą.



składniki
główka kapusty
3 - 4 ząbki czosnku
czerwona cebula
kminek
łyżka masła
sól, pieprz
3/4 - 1  szklanki bulionu
rodzynki  - opcjonalnie

przygotowanie
Cebulę   pokroić w kostkę, czosnek posiekać. Z kapusty usunąć zewnętrzne liście, przekroić na 4 części, usunąć głąb. Pokroić w cienkie paski, opłukać, osączyć z wody. W głębokiej dużej patelni rozgrzać oliwę. Cebulę wraz z czosnkiem  poddusić na patelni ok 3 minut, dodać masło, kapustę, sól, pieprz i  kminek. Można dorzucić łyżkę rodzynek.  Dusić ok 12 min. pod przykryciem, lub do czasu aż będzie wystarczająco miękka, co jakiś czas mieszając. Doprawić solą i pieprzem Smacznego! 




2 komentarze:

  1. u mnie w domu częściej kmin niz kminek ale do pewnych potraw ten drugi jest niezastąpiony! pyszna kapustkę uwarzyłaś :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kapucha z kminem też bedzie pyszna , muszę zrobić!

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam