wtorek, 30 czerwca 2015

Lody truskawkowe na jogurcie

Pyszne truskawkowe lody, bez jajek, na jogurcie.  Sezon truskawkowy nie jest długi, więc warto robić póki jeszcze trwa. Można takie lody zrobić z truskawek mrożonych ale te ze świeżych są naprawdę smaczne. Najlepsze z bitą śmietaną.
Na podstawie przepisu ze strony Moje Wypieki


Składniki
500 g truskawek
80 g  śmietany kremówki  36%
300 g  jogurtu greckiego
łyżka soku z cytryny
3 łyżki ksylitolu lub cukru (lub tyle ile lubimy)

Przygotowanie
24 godziny przed szykowaniem lodów misę maszyny do lodów wstawić do zamrażalnika – zgodnie z instrukcją
truskawki opłukać, usunąć szypułki. Wszystkie składniki włożyć do blendera, zmiksować. sprawdzić czy masa jest wystarczająco słodka, jeżeli nie, dosłodzić. Wstawić do lodówki na co najmniej 4 godziny – a najlepiej na całą noc, tak aby masa była dobrze chłodzona.

Dalej postępujemy zgodnie z instrukcją naszej maszynki  do lodów. Uruchamiamy maszynkę, wlewamy do niej mieszankę lodową. Moje lody kręciłam 30 minut, po tym czasie przełożyłam je do plastikowych pojemników i włożyłam do zamrażarki. Wyjmujemy ok 30 minut przed jedzeniem, żeby troszkę rozmarzły. Smacznego!







6 komentarzy:

  1. wyglądają pysznie. ;) chyba też spróbuję na weekend

    OdpowiedzUsuń
  2. własnie chłodzę w lodówce podobne, u nas truskawki cukier i serek mascarpone, bosko kremowe połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z serkiem jeszcze nie robiłam - zrobię :)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam