środa, 24 czerwca 2015

Kotlety z karkówki, panierowane

Smażone kotlety, panierowane w bułce robię bardzo rzadko, głównie ze względu na ich kaloryczność. Bywają jednak takie dni, kiedy nie chce się nic wymyślać i nie chce się długo stać w kuchni. Wtedy takie danie jest bardzo wygodne. Nie wymaga żadnego myślenia i robi się szybko. Moczenie w mleku i cebuli powoduje że mięso jest soczyste i delikatne. 



składniki
2 kotlety z karkówki wieprzowej
mąka, 
jajko,
tarta bułka
sól
pieprz
smalec lub olej do smażenia

do namoczenia:
cebula, pokrojona w plasterki
1/2 szklanki mleka
sól pieprz

przygotowanie
Kotlety opłukać,  osuszyć, lekko rozbić pięścią. W misce ułożyć warstwę cebuli na niej mięso, na wierzchu reszta cebuli. Zalać mlekiem doprawionym solą i pieprzem, odstawić na 2 - 3 godziny, można na całą noc.
Po tym czasie kotlety wyjąć z mleka i osuszyć. Posypać lekko z obu stron solą i pieprzem. Panierować najpierw w mące, nadmiar strzepując, następnie w roztrzepanym jajku i na końcu w tartej bułce. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu, z obu stron, aż będą miękkie i rumiane (po ok 3 minuty z każdej strony). Można podawać lub  patelnię przykryć i jeszcze parę minut dosmażać kotlety pod przykryciem. Smacznego!







3 komentarze:

  1. kocham kotlety z karku super

    OdpowiedzUsuń
  2. moje imie Bogusia z Chicago przepraszam moglam to napisac ale kotlety super

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam