niedziela, 28 czerwca 2015

Grill z wieprzowiną QAFP






18 czerwca 2015r. po raz kolejny miałam przyjemność uczestniczyć w warsztatach promujących certyfikowaną wieprzowinę ze znakiem QAFP. Tym razem warsztaty odbyły się w ogrodzie Villi Foksal w Warszawie. Tematem przewodnim był grill  - 30 minut z jakością QAFP.  Pogoda dopisała, mieliśmy więc świetna okazję do spróbowania pysznej grillowanej wieprzowiny.  Po przywitaniu gości,  wysłuchaliśmy paru zdań na temat  Systemu Gwarantowanej Jakości Żywności – QAFP . O zaletach mięsa wieprzowego i wędlin z niego produkowanych opowiadała  Jolanta Ciechomska – Koordynator Systemu Gwarantowanej Jakości Żywności QAFP, a o dobrym wpływie wieprzowiny na nasze zdrowie mówiła Aneta Łańcuchowska – dietetyk, specjalista ds. żywienia. Po tym krótkim wprowadzeniu, przeszliśmy do części praktycznej. Tym razem gotowaliśmy pod okiem Sebastiana Krauzowicza - szefa kuchni toruńskiego hotelu Copernikus. Menu było bardzo urozmaicone i smaczne.  Gotowaliśmy w grupach ( nasza grupa to: Ania -  Kuchennymi drzwiami, Ania - Kalorycznie  , Beata - Smak i uczucie, Grażyna - Grażyna gotuje i ja)

A takie smakowitości szykowaliśmy:

 - Schab z grilla marynowany z mango rozmarynem jałowcem i solą morską z dodatkiem białego wina

 - Polędwiczka wieprzowa marynowana w musztardzie francuskiej z miodem i żubrówka

 - Karczek marynowany w ciemnym piwie z przyprawami korzennymi

 - Sałatka ziemniaczana z grillowanym kabanosem

 - I dodatkowo cała masa grillowanych warzyw

Mięsa marynowane były w rozmaitych marynatach, ale sądzę, że i bez marynowania byłyby smaczne. Jakość tej wieprzowiny możemy docenić własnie przy takich prostych daniach - nie dosyć że ich przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, to na dodatek gotowe mięso  jest kruche i soczyste. Dla mnie jest też ważna świadomość, że mięso nie jest niczym nastrzykiwane, że cały proces produkcji, zarówno mięsa jak i wędlin, jest monitorowany i objęty wyśrubowanymi normami. Jeżeli chcecie dowiedzieć się więcej na temat produkcji czy sprzedaży  - na stronie QAFP znajdziecie wykaz wszystkich firm i producentów którzy certyfikat otrzymali, znajdziecie również adresy sklepów w których mięso i wędliny możecie kupić - warto poszukać.
Warsztaty to nie tylko okazja do dowiedzenia się wielu ciekawych rzeczy na temat produktów, technik gotowania, poznania nowych składników i dań. To również, a może przede wszystkim, okazja do spotkań ze starymi znajomymi i do poznania nowych fajnych ludzi. Tak było również tym razem.  Pozdrawiam wszystkich starych i nowych znajomych, a organizatorom spotkania dziękuję za umożliwienie mi wzięcia w nich udziału.












3 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam