piątek, 26 czerwca 2015

Chłodnik szpinakowy

Kolejna zupa na upały - może wreszcie nadejdą. Tym razem chłodnik ze szpinakiem. Delikatny kolor i delikatny smak, podawać mocno schłodzony - polecam.



składniki 4 porcje
150 g młodego świeżego szpinaku
1000 g kefiru
pęczek pietruszki
4  ząbki czosnku
1 ostra papryczka, bez pestek
sól, pieprz 
ok 300 g zielonych ogórków - użyłam gruntowych
pęczek szczypiorku
oliwa z oliwek
kolendra, płatki papryki do podania - opcjonalnie

przygotowanie
Szpinak umyć, osuszyć.Zielone ogórki obrać, przekroić wzdłuż , wyciąć pestki, jeżeli to konieczne Pokroić ogórki w bardzo drobną kostkę (3 do 5 mm). Można zetrzeć na tarce ale efekt będzie nieco inny. Odłożyć na bok. Kefir,czosnek, listki pietruszki, szpinak, papryczkę zmiksować w blenderze. Doprawić solą i pieprzem. Przelać do garnka, dodać pokrojone ogórki, szczypiorek, wymieszać. Przed podaniem schłodzić w lodówce. Podawać polane oliwą, posypane listkami kolendry i ewentualnie płatkami papryki. Smacznego!




2 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam