wtorek, 26 maja 2015

Zielone szparagi zapiekane pod beszamelem

Kiedy już zaspokoiliśmy swój apetyt zjadając sporą ilość białych szparagów tylko z tartą bułką i masłem, a zielonych usmażonych na patelni grillowej, przyszedł czas na przyrządzanie szparagów na inne sposoby. Tym razem zielone zapiekane pod beszamelem. Proste i bardzo smaczne. Można przygotować wcześniej, a przed podaniem tylko zapiec.




składniki
500 g zielonych szparagów
6 plasterków szynki parmeńskiej
beszamel:
1 łyżka masła
1 łyżka mąki pszennej
1 szklanka (250 ml) mleka

2 łyżki startego parmezanu
sól
pieprz
gałka muszkatołowa


przygotowanie
Przygotować szparagi. Przygotować szparagi. Umyć szparagi, osuszyć, a ich zdrewniałe końce  odłamać -  szparagi przełamują się w miejscu gdzie kończy się zdrewniała część. Nie obieramy. Włożyć szparagi do garnka z gotującą się wodą, gotować pod przykryciem ok 4 minut. Przełożyć do naczynia z zimną wodą. 
Ostudzone szparagi osuszyć, zawijać po 3  - 4 sztuki w plaster szynki parmeńskiej i układać w naczyniu do zapiekania
przygotować sos:
Mleko podgrzać. W głębokiej patelni rozpuścić masło, dodać mąkę , energicznie mieszać zawartość, aby mąka ładnie połączyła się z masłem. Ma powstać gładka masa o beżowym zabarwieniu. Dopiero kiedy masło i mąka są dobrze połączone, ostrożnie zacząć wlewać ciepłe mleko. Gotować na niewielkim ogniu, cały czas mieszając - najlepiej drewnianą łyżką - aby uniknąć powstania grudek. Kiedy sos zacznie gęstnieć, zdjąć z ognia, wymieszać z serem, doprawić szczyptą gałki muszkatołowej,  pieprzem i solą. Takim sosem polać szparagi. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i zapiekać ok 20 minut. Smacznego!







2 komentarze:

  1. Ewa. Z szynką parmeńską , pod beszamelem to nawet ja bym szparagi zjadła...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. znowu sezon nastał - kupuj i rób!

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam