piątek, 22 maja 2015

Sałata z bardzo ziołowym sosem

W tej sałacie najważniejszy jest sos. Z podanych proporcji wyszło go sporo, ale to dobrze - przez kolejne dni polewałam nim dosłownie wszystko - pomidory, wędliny, szparagi.
Mimo dodania czosnku i papryczki jalapeno, ten sos jest raczej delikatny. A dzięki olejowi kujawskiemu z  bazylią i cytryną, ma niezwykle świeży, cytrusowy smak i zapach. Olej już od jakiegoś czasu stał w szafce kuchennej i dopiero ostatnio postanowiłam go użyć. Jest naprawdę świetny, sprawdził się znakomicie!  Bardzo, bardzo polecam sos i sałatę.




składniki
sałata
1/2 dużej sałaty rzymskiej lub 2 małe
puszka kukurydzy z chili (mała)
5 -6 zielonych, ugotowanych  szparagów
1/2 czerwonej  papryki ramiro
grzanki z bułki - opcjonalnie

sos
1 szklanka  świeżej natki pietruszki, bez łodyg ,
garść liści bazylii
3-4 ząbki czosnku
1 papryczka jalapeno
3/4 - 1 szklanka oleju kujawskiego bazylia z cytryną
2 łyżki octu z czerwonego lub białego wina
sok z cytryny do smaku
1 łyżeczka soli morskiej
1/4 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu

Przygotowanie
Przygotować sos
Drobno posiekać natkę pietruszki,  bazylię i czosnek, papryczkę jalapeno (najwygodniej w blenderze). Umieścić w małej misce.
Wymieszać z olejem, octem, solą, pieprzem. Doprawić do smaku sokiem z cytryny.
sałata:
Opłukane i osuszone liście sałaty rzymskiej pokroić w poprzeczne paski. Włożyć do dużej miski. Dodać kukurydzę, pokrojoną w paski paprykę i pokrojone na 2-3 cm kawałki szparagi. Polać sosem (jeżeli nie zużyjemy całego - zamknąć w słoiczku i przechowywać w lodówce), wymieszać, posypać grzankami i podawać. Smacznego!









1 komentarz:

  1. Uwielbiam mocno wyczuwalne sosy, z chęcią spróbuję też tego sosu :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam