środa, 20 maja 2015

Pasta z makreli wędzonej z papryczką chipotle

Wędzona makrela to bardzo wdzięczny składnik chlebowych smarowideł. Tym razem pasta ostra, a zawdzięcza to dodaniu papryczki chipotle. Papryczki są faktycznie mocne,  lepiej  więc dodawać je stopniowo i sprawdzać czy już wystarczy nam ostrości. Polecam!


składniki
1 makrela wędzona,  bez skóry i ości
2- 3 łyżki majonezu
1 szalotka
1-2 papryczki chipotle + łyźeczka sosu adobo (z puszki)
łyżka koperku
łyżka posiekanych kaparów
Sól, pieprz

przygotowanie
Obraną ze skóry i pozbawiona ości makrelę, podzieloną na mniejsze kawałki włożyć do miski blendera, dodać majonez, papryczki chipotle, szalotkę - zmiksować. Przełożyć do miski,  dodać posiekane kapary i koperek, wymieszać, doprawić solą i pieprzem.  Smacznego!






3 komentarze:

  1. Ewa. Doskonały pomysł na najbliższy piątek. A moze wcześniej? Bo jakoś mnie ściska w żołądku i głodnam, jak myślę o tej paście. Chyba zaraz idę po makrelę.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ewa. Byłam niecierpliwa i pasta zrobiona. Pyszna!!! Polecam!!! Jak dobrze, że kupiłam papryczkę chipotle!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ha,ha,ha! No faktycznie byłaś niecierpliwa :) Dobrze,że smakowało!

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam