poniedziałek, 11 maja 2015

Młode ziemniaki z rozmarynem i czosnkiem

Pojawiły się pierwsze młode ziemniaki. Nie są to jeszcze ziemniaki takie jakie lubię najbardziej, czyli nasze krajowe - na te trzeba  jeszcze trochę poczekać. Ale i tak nie mogłam się powstrzymać i pierwszy kilogram został kupiony i zrobiony.  Na początek smażone na patelni. Po wstępnym podsmażeniu, można patelnię przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st C i piec aż będą  miękkie.  Pycha!

Inspiracja był przepis z bloga Gatity


składniki
1 kg młodych ziemniaków, zbliżonej wielkości
główka czosnku
parę gałązek rozmarynu
sól morska
pieprz cytrynowy
oliwa z oliwek

przygotowanie
Ziemniaki umyć, osuszyć, większe przekroić na połówki. Do miski włożyć ziemniaki, dodać nieobrane ząbki czosnku, igiełki rozmarynu, posolić, posypać pieprzem i podlać oliwą. Wymieszać, najlepiej ręką, aby ziemniaki były oliwą posmarowane ze wszystkich stron. Wrzucić na rozgrzaną patelnię. Podsmażać przez około 5 minut, następnie patelnię przykryć, zmniejszyć ogień i dusić jeszcze 20 minut. Co jakiś czas ziemniaki mieszać i sprawdzać czy  są już gotowe. Jeżeli nie, dusimy do czasu aż będą miękkie. Smacznego!





2 komentarze:

  1. Ewa. I TO lubię! I czekam na polskie, które są pyszne w każdej postaci.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeszcze trochę i będą nasze!!

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam