czwartek, 21 maja 2015

Mascarpone z malinami

Nieskomplikowany, błyskawiczny deser. Składniki dobre więc i efekt jest smaczny. Można użyć malin świeżych, mrożone są zdecydowanie bardziej mokre niż świeże, ale akurat w tym przypadku mokre maliny są zaletą. Polecam !




składniki - 2 porcje
125 g mascarpone
125 g zimnej śmietanki 30%
2 łyżki ksylitolu
120 g malin - u mnie mrożone
6 małych biszkoptów (po 3 na porcję )
1/2 szklanki mocnej kawy

przygotowanie
Maliny rozmrozić. Odsączyć, niezbyt dokładnie. Odłożyć kilka do dekoracji. Śmietanę ubić, pod koniec ubijania dodawać po łyżce ser i ksylitol. Zaparzyć kawę, ostudzić. Kawą nasączyć biszkopty. W szklaneczkach układać warstwami: 1 biszkopt, porcja kremu, maliny, pozostałe biszkopty, maliny, krem.
Deser przybrać, schłodzić przed podaniem . Smacznego!







4 komentarze:

  1. Ewa. To nie może być niedobre. Dziś nie będę się śpieszyć i robić JUŻ, ale przy najbliższej okazji zrobie na pewno. Może w niedzielę?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam