sobota, 30 maja 2015

Kurczak pieczony na puszce piwa

Dawno nie piekłam kurczaka. Wpadł mi w oko przepis ze strony  Jamiego Olivera na kurczaka pieczonego na puszce piwa. Bardzo spodobała mi się pasta do posmarowania ptaka, składająca się z dużej ilości ostrych składników. No i to piwo :). Kurczak upiekł się idealnie. Dzięki temu że stał a nie leżał, cała skórka była chrupiąca i ładne podpieczona. I całkiem ostra! Kurczak jest smaczny i ciepły i na zimno. Bardzo polecam!
Mała uwaga. Miałam kłopot z puszką od piwa. Nie mogłam dostać piwa w małej puszce, były tylko 0,5 l, a taka z siedzącym na niej kurczakiem nie mieściła się w piekarniku! Skończyło się przelaniem piwa do puszki po coli. 


składniki
1 x 1,5 kg  kurczak  - u mnie kukurydziany
oliwa z oliwek
330 ml puszka piwa
2 łyżki sosu barbecue
świeże czerwone chilli drobno posiekane
1 pęczek dymki, pociętej
½ pęczek świeżej kolendry
pasta do smarowania
1  łyżka wędzonej papryki
1  łyżeczka pieprzu cayenne
1  łyżka nasion kopru włoskiego
1 łyżka nasion kolendry
1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego
1-2 suszone czerwone chilli
1 łyżeczka soli morskiej 
1 łyżeczka czarnego pieprzu świeżo mielonego
1  łyżka  brązowego cukru

przygotowanie
Rozgrzać piekarnik do 200ºC. Wyjąć kurczaka z lodówki, umyć osuszyć i odłożyć aby osiągnął temperaturę pokojową. Wszystkie składniki pasty rozetrzeć na drobny proszek w dużym moździerzu. Kurczaka polać  oliwą z oliwek. Posypać pastą i używając rąk dokładnie i równomiernie rozprowadzić przyprawy na zewnątrz i wewnątrz kurczaka.

Otworzyć piwo, odlać około dwóch trzecich . Ostrożnie nałożyć kurczaka na puszkę będzie wyglądał jakby na niej siedział. Umieścić puszkę z kurczakiem  na tacy do pieczenia ( dałam ceramiczną formę do tarty), a następnie umieścić w piecu i piec  przez około 1 godzinę 10 minut, lub do momentu aż kurczak będzie złoty i dobrze upieczony. Aby sprawdzić czy mięso jest już dobre, należy włożyć nóż w najgrubszą część uda - soki które wypłyną powinny być jasne.

Upieczonego kurczaka posmarować całego  sosem barbecue, a następnie wstawić ponownie do piekarnika na kolejne 10 minut lub do momentu, kiedy skórka będzie ciemna i trochę lepka. W międzyczasie drobno pokroić chili i dymki i przygotować liście kolendry. Gotowego kurczaka wyjąć z piekarnika, ostrożnie usunąć i wyrzucić puszkę, a następnie podzielić  ptaka, posypać  chilli, dymką i  kolendrą, Podawać! Smacznego!






4 komentarze:

  1. Ewa. Kurczak wygląda-przepraszam- jakby siedzial na kibelku. Ale jeśli smaczny to i na kibelku może być. Przymierzam się do niego od blisko 2 lat, a na razie znów kurczak w sosie śmietanowym, którego uwielbiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hahaha! fakt , mało elegancki :) Ale trza było poglądowo. A smaczny był! Warto posadzić drania na puszce!

      Usuń
  2. Trochę jak połączenie kryminału z pornografią, ale czerwony pazur ratuje sytuację...

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam