piątek, 8 maja 2015

Karkówka w ostrej marynacie na grill

Sezon grillowy  rozpoczęty. Na dobry początek robiłam karkówkę, chyba jedno z najbardziej tradycyjnych grillowych dań. Wyszło pyszne, wyraziste mięso. Oczywiście warto kupić wieprzowinę dobrej jakości, np QAFP. ale dzięki długiemu marynowaniu w ostrej marynacie, każda będzie smaczna. Podawać z sałatą i np. pieczonymi warzywami. Polecam!



składniki 5-6 szt
ok 1 kg karkówki 
marynata
pęczek pietruszki
3-4 ząbki czosnku
1 papryczka jalapeno
2 łyżeczki ostrej musztardy (użyłam Kamis Strong z chili ciętym)
sól
pieprz
2 łyżki oliwy z oliwek

przygotowanie

Składniki marynaty wrzucić do blendera, zmiksować na gładką masę. Mięso umyć osuszyć, pokroić na plastry - 5 - 6 szt.. Plastry lekko rozbić pięścią. Posmarować z obu stron marynatą, ułożyć jeden na drugim, włożyć do miski, zawinąć folią i wstawić do lodówki na co najmniej godzinę albo najlepiej na całą noc. Rozgrzać grill ogrodowy.  Przed grillowaniem doprowadzić mięso do temperatury pokojowej. Ułożyć mięso na aluminiowej tacce lub bezpośrednio na ruszcie i grillować po ok 7 - 10 minut z każdej strony,  co jakiś czas obracając,aż mięso będzie miękkie i rumiane. Smacznego!

Uwaga: Długość pieczenia zależy od grubości plastrów karkówki.









2 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam