czwartek, 28 maja 2015

Chłodnik z zielonych ogórków

Jak tylko robi się nieco cieplej porzucam gorące zupy i robię chłodniki. Lubię je za łatwość i szybkość przygotowania,  lubię za to, że z niewielu składników można przygotować coś naprawdę pysznego. A w upalny dzień taki chłodnik wystarczy za cały obiad. W tym przepisie można maślankę zastąpić kefirem, ważne, aby drobno pokroić ogórki - będą lekko chrupały przy jedzeniu. Polecam!



składniki 4 porcje
ok 500 g zielonych ogórków
400 g maślanki
500 g jogurtu greckiego
pęczek koperku
1 - 2 starte ząbki czosnku
sól, pieprz 
3 łyżki oliwy z oliwek + do polania

przygotowanie
Zielone ogórki obrać, przekroić wzdłuż , wyciąć pestki. Pokroić ogórki w bardzo drobną kostkę (3 do 5 mm). Można zetrzeć na tarce ale efekt będzie nieco inny. Dodać maślankę i jogurt, starty czosnek, posiekany koperek, oliwę z oliwek, wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać. Przed podaniem schłodzić w lodówce. Podawać przybrane koperkiem,  i polane oliwą, Smacznego!






2 komentarze:

  1. Bardzo lubię chłodnik, w sam raz na nadchodzące ciepłe dni :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oby nadeszły jak najszybciej :)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam