niedziela, 10 maja 2015

Chłodnik z awokado i ogórków z papryczką jalapeno

Świetny chłodnik na upały. Nie za gęsty, trochę ostry dzięki dodaniu papryczki jalapeno. Rukola też dodaje odrobinę ostrości. Aż mi się wierzyć nie chce, że był w naszym domu czas kiedy chłodniki tylko botwinkowe bywały. Bardzo polecam, bo zrobienie tej zupy zajmie nam parę minut, trzeba jedynie dobrze ją schłodzić. Drugiego dnia jeszcze smaczniejsza!



 składniki  dla 4 osób
300 g ogórków + kawałek do dekoracji
1 awokado, bez skórki i  pestki 
1 łyżka soku z cytryny 
1/4 szklanki drobno posiekanej świeżej kolendry, + listki do dekoracji 
2 papryczki  jalapeno, bez pestek grubo posiekane
2 ząbki czosnku 
75 g rukoli
500 g kefiru szklanki jogurtu naturalnego
1  łyżeczka grubej soli lub do smaku
1/4 łyżeczki  pieprzu cytrynowego

przygotowanie
Ogórki obrać, przeciąć wzdłuż na ćwiartki i usunąć nasiona, jedną ćwiartkę pokroić w drobną kostkę i odłożyć do dekoracji. Pozostałe pokroić na mniejsze kawałki, wrzucić do blendera razem z sokiem z cytryny. Z awokado usunąć pestkę i skórę,dodać do blendera. Dorzucić czosnek, kolendrę, papryczki jalapeno, rukolę. Zmiksować, dodać kefir, zmiksować ponownie.. Doprawić solą, pieprzem, ewentualnie sokiem z cytryny, chłodzić do chwili podania. Ogórek do dekoracji pokroić w drobną kostkę. 
Zupę po wyjęciu z lodówki przed podaniem jeszcze raz spróbować i jeżeli trzeba doprawić. Jeżeli jest za gęsta, możemy dodać nieco zimnej wody. Przelać do czterech schłodzonych miseczek, posypać kolendrą i pokrojonym ogórkiem,  polać zupę oliwą i posypać pieprzem i podawać. Smacznego!
Uwagi. Ponieważ dysponuję tylko niewielkim blenderem, miksowałam składniki partiami.







2 komentarze:

  1. ciekawa propozycja! uwielbiam awokado :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, warto zrobić, chłodnik naprawdę smaczny!

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam