poniedziałek, 4 maja 2015

Buraczany dip z jogurtem i za'atarem

Pyszny buraczany dip. Jak tylko zobaczyłam ten przepis w książce, wiedziałam, że muszę takie buraczki zrobić. Wyszły bardzo smaczne, można je podać jako dip do moczenia w nim chleba lub warzyw, można, moim zdaniem,  podać jako dodatek do mięsa lub wędlin. W każdym wydaniu będzie smacznie. 
Przepis z książki "Jerozolima" Yotam Ottolenghi, Sami Tamimi



składniki
500 g upieczonych buraków*
2 ząbki czosnku starte lub przeciśnięte przez praskę
1 mała czerwona chili, bez pestek, posiekana
250 g greckiego jogurtu
1 i 1/2 łyżki syropu daktylowego (użyłam klonowego)
3 łyżki oliwy
1 łyżka za'ataru
sól
do podania dymki  orzechy laskowe, miękki kozi ser pokruszony

przygotowanie

upieczone buraczki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. W misce wymieszać starte buraczki z pozostałymi składnikami. Można też buraczki, czosnek, chili i jogurt zmiksować w robocie na gładką masę a następnie doprawić syropem oliwą  za'atarem i solą, Doprawić dip do smaku. Podawać w miseczce posypany dymką orzechami i serem, skropiony oliwą. Smacznego!


Uwagi : *Jeżeli nie macie upieczonych buraczków należy podgrzać piekarnik do 200 º C. Umyć ok 1 kg buraków i zawinąć je w folię . Piec do miękkości , może to zająć od 40 minut do 1,5 godz - zależy od wielkości buraczków. Sprawdzać wykałaczką , w upieczone wejdzie bez trudu. Jeżeli buraczki są różnej wielkości, wyjmować je z pieca stopniowo.







5 komentarzy:

  1. Sama na taki przepis bym nie wpadła, wyglądają pysznie i z chęcią w chwili wolnego czasu przygotuję takie buraczki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety ja sama też nie wpadłam - to zasługa Yotama Ottolenghi :)

      Usuń
  2. genialna propozycja, zapewne pełna smaku!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To buraczki nieco inne niż zwykle robimy warto zrobić :)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam