piątek, 29 maja 2015

Bulgur ze szparagami i cytrynową oliwą

Bulgur, jak wielokrotnie już pisałam, lubię bardzo, to jedna z najsmaczniejszych kasz. Szparagi też lubię. Więc to połączenie musiało się udać. I tak było. I pachniało cytrynowo.  Kupiłam bulgur z makaronem, ale nie ma znaczenia jakiego użyjecie. Będzie pysznie!

Inspiracją był przepis z tej strony



składniki
1 szklanka kaszy bulgur  
ok 1 i 3/4 szklanki bulionu lub wody

500 g zielonych szparagów
110 g  świeżego młodego szpinaku (może być mrożony)
1 cebula pokrojona w kostkę
3 - 4 ząbki czosnku, posiekane lub przeciśnięte przez praskę
1/2 szklanki bulionu

¼ szklanki oliwy z oliwek+ dodatkowo  łyżka  do smażenia
2 łyżki. soku z cytryny
 skórka otarta z 1 cytryny
10 listków świeżej bazylii - pokrojone w cienkie paski
10 listków świeżej mięty - pokrojone w cienkie paski

przygotowanie
Ugotować bulgur

Opłukaną wcześniej kaszę zalać bulionem, (1 i 1/2 szklanki, resztę zostawić do dolania) dobrze wymieszać. Doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień i przykryć garnek pokrywką.
Gotowanie  bulguru trwa około 10 minut . Trzeba go gotować tak długo, aż płyn odparuje - jeżeli nadal jest twardy, płyn uzupełnić i gotować do czasu aż kasza będzie miękka, a następnie odstawić na około 5 minut. W trakcie gotowania mieszać co jakiś czas aby nie przywarła do dna garnka. 


Przygotować szparagi. Umyć, osuszyć, a ich zdrewniałe końce  odłamać -  szparagi przełamują się w miejscu gdzie kończy się zdrewniała część. Nie trzeba obierać. Odkroić łebki a łodygi pokroić na 3 cm długości kawałki.
W rondlu lub głębokiej patelni rozgrzać  łyżkę oliwy.  Dodać pokrojoną cebulę, 2/3 posiekanych ząbków  czosnku i podsmażać na średnim ogniu przez ok 1  - 2 minuty. Dodać szparagi i pół szklanki bulionu. Przykryć i gotować na małym ogniu 5 do 6 minut. Dodać opłukany szpinak i gotować 3 do 4 minut, lekko mieszając, lub do czasu aż szpinak zwiędnie. Doprawić solą.
Wymieszać pozostała 1/4 szklanki oliwy z  sokiem z cytryny, skórką cytrynową i pozostałym czosnkiem. Jeśli trzeba  doprawić solą i pieprzem, 
Bulgur przełożyć do miski, rozmieszać widelcem, dodać szparagi ze szpinakiem, polać oliwą, posypać miętą i bazylią.  Podawać. Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam