poniedziałek, 18 maja 2015

Białe szparagi z sosem miętowo maślanym

Jedzmy szparagi póki trwa sezon. Tym razem białe, gotowane, polane prostym ale bardzo smacznym sosem maślanym z cytryną i miętą. Polecam.
Na podstawie książki "Jamie at home" Jamie Oliver


składniki (2 porcje)
2 pęczki białych szparagów (2x 500g)
2 garście liści mięty
100 - 120 g masła

sok z 1 dużej cytryny
sól
pieprz


przygotowanie

Szparagi opłukać i osuszyć. Odciąć zdrewniałe końcówki (ok 2 cm, czasem więcej) obrać starannie zaczynając ok 0.5 - 1 cm poniżej główki. Najwygodniej położyć szparag na desce i, obracając, dokładnie obierać zaczynając od strony główki, nie pozostawiając włókien - po ugotowaniu będą twarde i niesmaczne. Jeżeli obieramy szparagi na desce mniejsza jest też szansa na złamanie delikatnego warzywa.  Po obraniu, należy szparagi ugotować. Wygodny jest specjalny garnek w którym szparagi gotujemy w pozycji pionowej, nalewając tylko tyle wody aby główki wystawały ponad jej powierzchnię. Wodę lekko solimy, można też dodać odrobinę cukru ( nigdy nie dodaję ). Jeżeli nie mamy specjalnego garnka, lub gotujemy dużą ilość szparagów, możemy użyć po prostu zwyczajnego garnka i gotować szparagi na leżąco. Gotujemy pod przykryciem, od momentu zagotowania się wody, na niewielkim ogniu, ok 15 minut. 
Kiedy szparagi się gotują naszykować sos. W moździerzu rozgnieść na papkę liście mięty. Na patelni roztopić masło, posolić i posypać pieprzem, dodać roztartą miętę i sok z cytryny. podgrzewać mieszając do czasu aż sos zacznie się lekko pienić. Zdjąć z ognia.  Sprawdzamy czy szparagi są miękkie, wbijając w nie widelec lub nóż - jeżeli wchodzi bez problemu, szparagi są gotowe. Ostrożnie, aby nie połamać, wyjmujemy szparagi na półmisek wyłożony lnianą ściereczka. To dobra i wygodna metoda na osuszenie warzyw. Sos, jeżeli to konieczne doprawiamy solą i pieprzem.Szparagi przekładamy na talerze, polewamy sosem. Możemy podać z jajkiem w koszulce. Smacznego!






3 komentarze:

  1. Uwielbiam te szparagi, są naprawdę przepyszne.:)

    OdpowiedzUsuń
  2. świetny pomysł na podanie szparagów :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Takich jeszcze nie próbowałam! Czas to zmienić:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam