wtorek, 7 kwietnia 2015

Zupa z mieszanych, śródziemnomorskich warzyw

Smaczna i lekka zupa warzywna. Użyłam warzyw które akurat miałam w lodówce, zestaw trochę śródziemnomorski. Jeżeli chcemy aby cukinia została lekko chrupiąca, dorzućmy ją do zupy później niż pozostałe warzywa - po ok 10 minutach gotowania. Bardzo polecam dodanie szpinaku. Jeżeli lubimy ostre smaki, można dodać więcej papryki. Paprykę wędzoną możemy zastąpić zwykłą. 



składniki
1  marchewka, pokrojona w plasterki
3 łodygi selera naciowego, obrane i pokrojone w plasterki
1 średnia cebula, pokrojona w kostkę
200 g -1szt- cukinia - pokrojona w sporą kostkę
240 g -1szt- bakłażan - pokrojony w kostkę
250 g dyni piżmowej - obrana i pokrojona w kostkę
400 g  pokrojonych  w kostkę pomidorów,(puszka)
150 g świeżego szpinaku
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżka masła
4 ząbki czosnku, startego
1,5 l  bulionu z kurczaka
2  łyżki pasty pomidorowej
1 łyżka bazylii suszonej lub garść świeżej
łyżka natki pietruszki posiekanej
łyżka koperku
1 łyżeczka suszonego oregano
1/2 łyżeczki pieprzu
1/2 łyżeczki ostrej wędzonej papryki
parmezan do posypania

przygotowanie
W dużym rondlu, podsmażyć , seler i cebulę, na oleju i maśle, aż cebula się zeszkli. Dodać czosnek, cukinię i bakłażan, dynię, marchewkę, mieszać i smażyć jeszcze  1 minutę.
Dodać bulion, pastę pomidorową,  pomidory z puszki,  pietruszkę, bazylię, koperkiem, oregano i pieprz i paprykę. Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień; przykryć i gotować na wolnym ogniu przez 20 minut - aż warzywa będą miękkie. Kiedy warzywa są miękkie, wrzucić wypłukany szpinak - gotować jeszcze chwilę, aż szpinak zmięknie. Doprawić solą i pieprzem.
Podawać posypaną serem. Można polać oliwą. Smacznego!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam