środa, 15 kwietnia 2015

Zupa krem z dyni i batatów, w wolnowarze

Takie zupy są świetne. Wszystko wrzucam do wolnowaru, bez większych, wstępnych przygotowań, i po paru godzinach zupa gotowa. Oczywiście można ugotować tę zupę tradycyjnie. Dla mnie jednak wolnowar ma taką przewagę, że po pierwsze, smaki są bardziej intensywne, a po drugie, co najważniejsze - zupę mogę wstawić i wyjść z domu, wiem że nic nie wykipi, nic się nie przypali. Bataty z dynią i curry dały bardzo smaczny, i w pięknym, zachęcającym do jedzenia kolorze, efekt. Polecam!



składniki
ok 400 g dyni piżmowej
450 g batatów
1  czerwona cebula
1 puszka pomidorów
4- 5 ząbków czosnku
2 łyżeczki zielonej pasty curry 
1 łyżeczka mielonego kminu
1 papryczka chili -bez pestek
1/4 łyżeczki papryki w płatkach lub chili
1,5 l bulionu - gorący
1-2 łyżeczki harissy opcjonalnie
śmietana, szczypiorek do podania

przygotowanie
Wolnowar nagrzać zgodnie z instrukcją. Dynię i bataty obrać, pokroić w kostkę. Cebulę pokroić, czosnek posiekać.  Wszystkie składniki, wrzucić do misy wolnowaru, zalać gorącym bulionem.
Wolnowar przykryć,  przykryć, gotować na ustawieniu low przez 4 - 5 godzin, aż warzywa będą miękkie. Po ugotowaniu, kiedy zupa nieco przestygnie zmiksować. Doprawić solą, pieprzem, jeżeli zupa jest za gęsta możemy dodać bulionu. Jeżeli wydaje się za mało ostra - dodać harissę. 
Podawać z kleksem śmietany lub jogurtu, posypaną szczypiorkiem. Smacznego!





2 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam