środa, 1 kwietnia 2015

Sos z awokado

Bardzo smaczny sos o wielu zastosowaniach. Możemy polać nim sałatę, możemy używać jak dip i maczać w nim warzywa lub pieczywo, może być dodatkiem do kanapek . Bardzo polecam!

na podstawie przepisu z tej strony



składniki
1 dojrzałe awokado, obrane, bez pestki
2 łyżki pasty wasabi
1 łyżka jogurtu lub śmietany
3 łyżki octu jabłkowego
1/2 łyżeczki soku z cytryny lub limonki
1 ząbek czosnku, starty
1 szczypta soli do smaku
1 szczypta cukru do smaku
1 szczypta pieprzu do smaku
białe wytrawnego wino

przygotowanie
Wszystkie składniki, oprócz wina,  wymieszać w blenderze na gładką masę. Jeżeli sos wyda nam się za gęsty, rozrzedzić go wytrawnym winem. Doprawić do smaku. Przed użyciem schłodzić co najmniej przez godzinę w lodówce. Smacznego! 









2 komentarze:

  1. Ewa. Śliczny kolor i konsystencja. Smak, zapewne, też dobry

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny sos, kolor poprawia nastrój ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam