środa, 29 kwietnia 2015

kotleciki z łososia surowego

Kolejne rybne kotleciki. Tym razem głównym składnikiem był surowy łosoś.  Świetna przekąska, podajmy je z sosem jogurtowym i sałatą. Szpinak jest bardzo dobrym dodatkiem kotlety nie są zbite a na dodatek maja ładny zielony kolor. Polecam i ciepłe i zimne.



składniki ( 6 sztuk) 
180 g surowego łososia - bez skóry i ości
100 g ugotowanych ziemniaków
130 g szpinaku
1 cebula
3 ząbki czosnku
1 ostra papryczka
1/4 szklanki tartej bułki 
1 jajko
płatki papryki do smaku ( u mnie pull biber)
Sól i świeżo zmielony czarny pieprz

Olej roślinny do smażenia


przygotowanie
Po kolei rozdrobnić w blenderze łososia, ziemniaki, cebulę z czosnkiem i papryczką.Umieścić składniki w dużej misce. Szpinak opłukać, wrzucić do garnka, podgrzewać aż liście zwiędną. Wyłożyć na sitko, kiedy ocieknie odcisnąć, lekko posiekać dodać do miski z łososiem. Do masy dodać pozostałe skladniki - sól, pieprz, tartą bułkę, płatki papryki.  Wymieszać aż wszystko dobrze się połączy. Spróbować i w razie potrzeby doprawić  solą i pieprzem, płatkami papryki. Dodać jajko i jeszcze raz wymieszać. Uformować niewielkie kotleciki 5 -6 sztuk. 
Na patelni rozgrzać olej.   Smażyć kotleciki, z obu stron na złoty kolor. Usmażone osączyć na ręczniku papierowym. Podawać gorące lub w temperaturze pokojowej z dowolnym sosem np jogurtowym  i  z dodatkiem sałaty. Smacznego!






2 komentarze:

  1. podoba mi sie przepis .babcia kicia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że będą też smakować po zrobieniu ;) Pozdrawiam!

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam