poniedziałek, 20 kwietnia 2015

kluski śląskie

Znakomity sposób na zrobienie pysznych klusek, podpatrzony na stronie Jakuba Kuronia. W moim rodzinnym domu rzadko takie kluski się pojawiały. Na ogół ugotowane ziemniaki były przerabiane na kopytka, które też bardzo lubię. Ta metoda robienia klusek jest wyjątkowo wygodna, właściwie można kluchy zrobić z każdej ilości ugotowanych ziemniaków którą akurat mamy, bez specjalnego ważenia i odmierzania. Polecam, bo pyszne! Z sosem i z samym masłem też!


składniki
1 kg ziemniaków
250 g mąki ziemniaczanej
2 jajka
sól

przygotowanie
Ziemniaki ugotować, odcedzić i przestudzić. Przepuścić przez praskę, lub zmielić w maszynce.   Włożyć do garnka, ugnieść, podzielić na cztery równe części. Jedną część ziemniaków wyjąć i odłożyć, a w puste miejsce nasypać mąkę ziemniaczaną - z lekką górką. Teraz dodać odłożone ugotowane ziemniaki, jajka i sól , zagnieść ciasto. Zagniecione ciasto podzielić na 3 - 4 części i zrobić wałki, w razie potrzeby podsypując mąką. Każdy wałek pokroić na kluski a każdą z klusek uformować w kulkę, palcem zrobić w środku każdej kulki dołek. Zagotować wodę, posolić, wrzucać kluski i gotować parę minut od momentu kiedy wypłyną na powierzchnię. Najprościej wyjąć jedną kluskę i sprawdzić czy jest już ugotowana i miękka. Odcedzić, podawać z sosem. Smacznego!






8 komentarzy:

  1. Ewa. Te kluski , jak i kopytka, są u mnie często. Potwierdzam - to idealny przepis. Ja już robię na oko i na "dotyk", ale to kwestia wprawy. Też zaczynałam od tego przepisu. Do tego sosik...mmmmmniam. Rozmarzyłam się....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hahaha - wyobrażasz sobie przepis w którym masz napisane dodaj mąkę na oko???? takie cuda to tylko we własnej kuchni :)

      Usuń
  2. Moje ulubione kluchy. U nas w domu, zawsze się je tak robiło:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A ja dopiero się z nimi zaprzyjaźniłam :)

      Usuń
  3. Najlepsze na obiad takie kluski śląskie, cała rodzinka je poleca

    OdpowiedzUsuń
  4. Kluski śląskie wyszły pyszne, super ciasto

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, to dobra metoda na ciasto ;) Pozdrawiam

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam