sobota, 11 kwietnia 2015

Faszerowane kabaczki i cukinie

Kupiłam ostatnio w jednym z marketów małe kabaczki.  Były tak ładne, że nie mogłam się oprzeć. A ponieważ bardzo lubię faszerowane warzywa, kabaczki tez zostały napakowane farszem i upieczone. Wydrążony środek kabaczków i cukinii ( bo piekłam też jedną cukinię ) można oczywiście posiekać, usmażyć i dodać do farszu - ja tym razem tego nie zrobiłam , z czystego lenistwa.  Kabaczki upiekły się pysznie, radzę kupić jeśli spotkacie :)
 


składniki
3 małe kabaczki
1 cukinia
farsz
1 cebula
250 g szpinaku
120 g pieczarek
125 g mozzarelli
2 papryczki chipotle  w sosie adobo
2- 3 posiekane ząbki czosnku
1 łyżka pasty pomidorowej
1/3 szklanki suchej kaszy kuskus

przygotowanie
Cukinie i kabaczki umyć, osuszyć , przekroić wzdłuż na pół. Przy pomocy łyżeczki usunąć pestki. Piekarnik nagrzać do 190 st C, warzywa ułożyć na blaszce, polać lekko oliwą , posolić i popieprzyć, wstawić do piekarnika na 15 minut. 
Przygotować farsz. Szpinak opłukać, wrzucić do garnka, podgrzewać aż liście zwiędną. Wrzucić na sitko. Kaszkę kuskus przygotować zgodnie z instrukcją. Pieczarki umyć , osuszyć , pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę, smażyć aż się zeszkli, dodać pieczarki, smażyć aż zmiękną, dodać szpinak i chipotle. Doprawić papryka w płatkach, dodać czosnek i łyżkę pasty pomidorowej. Smażyć przez 4 - 5 minut. Do farszu dodać kaszę kuskus, dobrze wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem , ewentualnie płatkami papryki. Nałożyć farsz do podpieczonych kabaczków i cukinii, na wierzchu rozłożyć mozzarellę
Polać oliwą, wstawić do piekarnika nagrzanego do  200 st C, na 10 - 15 minut, aż warzywa będą gorące a ser się rozpuści. Smacznego!










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam