sobota, 4 kwietnia 2015

Biały barszczyk na wędzonce

Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć żurku lub białego barszczu. Śniadanie się przeciąga, pełnego obiadu  nie ma bo wszyscy objedzeni, ale mały talerzyk barszczu każdemu się na koniec zmieści. Czasem robię żurek na zakwasie z żytniej mąki, ostatnio chętniej używam zakwasu na mące pszennej. Jest delikatniejszy niż ten z żytniej.  Ale tak na prawdę tę zupę od tych robionych na co dzień, wyróżnia to, że jest robiona na wywarze z parzonej, wędzonej szynki. Taki barszcz jest najsmaczniejszy! I u nas gości dwa razy w roku - w Boże Narodzenie i właśnie na Wielkanoc. Bardzo polecam! Jeżeli nie mamy wywaru z szynki, użyjmy wywaru z parzenia białej kiełbasy - jeżeli to konieczne, można go uzupełnić dobrym wywarem mięsnym.




składniki (6 - 8 porcji)
1 i 1/2 l wywaru w którym parzyła się wędzona szynka ewentualnie biała kiełbasa
1 średnia cebula
350 g ziemniaków
100 g boczku wędzonego (opcjonalnie)
2-3 ząbki czosnku
zakwas na barszcz - ilość zależy do naszych upodobań i kwaśności barszczu ( ja dodaję 1 - 2 szklanki)  
do doprawienia
sól, pieprz
czosnek 
majeranek wg uznania
3-4 łyżki śmietany
Do podania
ok 250 g białej kiełbasy, sparzonej, w plasterkach
po 1/4 - 1/2 ugotowanego jajka na talerz
przygotowanie

Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w kostkę, boczek w kostkę
Na patelni zrumienić cebulę, dodać boczek i nieco obsmażyć. W garnku zagotować wywar, dodać cebulę z kiełbasą, ziemniaki, posiekany czosnek , gotować na średnim ogniu aż ziemniaki będą miękkie. Wlać zakwas, ilość taką jaką lubimy - do smaku, gotować na małym ogniu ok 10 - 15 minut, aż barszcz lekko zgęstnieje. Jeżeli nie lubimy gęstego barszczu starajmy się dodać zakwas nie mieszając go zbyt mocno  -  mąka zostaje wtedy na dnie i zupa nie jest taka gęsta. Doprawić majerankiem, solą pieprzem, ewentualnie startym surowym czosnkiem.  Zabielić śmietaną   - do kubeczka wlać śmietanę.  Do śmietany dolać parę łyżek gorącej zupy, zamieszać, i dopiero tak zahartowaną mieszankę wlać do garnka z zupą. Podawać z plasterkami kiełbasy i jajkiem na twardo. Smacznego!






2 komentarze:

  1. Zupa prezentuje się pysznie, jeszcze nigdy nie gotowałam białego barszczu, u nas zawsze króluje żurek, tylko w tym roku dla odmiany ugotowałam chrzanową.
    Wesołych Świąt:))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U nas różnie bywało, ale zakwas na pszennej mące jest wart zrobienia. A chrzanowej nie gotowałam:) Wesołych Świąt :)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam