poniedziałek, 2 marca 2015

Zupa z selera naciowego i batatów

Bardzo smaczna,rozgrzewająca zupa krem, w pięknym pomarańczowym kolorze. To zasługa batatów - słodkich ziemniaków. Jeżeli nie lubicie zbyt ostrych smaków, pomińcie ostrą papryczkę. Polecam!



składniki
25 g masła lub oliwy
5 łodyg selera naciowego , obrane, pokrojone w plastry 
300 g słodkich ziemniaków, obrane i pokrojone w kostkę
1 cebula - szalotka, pokrojona w drobna kostkę
4 ząbki czosnku
1 łyżeczka mielonego kminu 
1 łyżeczka mielonej kolendry
1 mała papryczka ostra - lub do smaku
1/4 łyżeczki papryki w płatkach lub chili - opcjonalnie
800 ml bulionu 
sól i świeżo zmielony czarny pieprz
grzanki
jogurt grecki 
pokrojona w paski bazylia

przygotowanie
Roztopić masło w dużym garnku na małym ogniu. Dodać seler, por i ziemniaki i dusić, delikatnie mieszając, przez 5 minut .
Wlać do garnka bulion i dodać liść laurowy, posiekaną ostrą papryczkę i przyprawy. Doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień, przykryć i gotować na wolnym ogniu przez ok 20 minut, aż wszystkie warzywa będą miękkie. 
Kiedy zupa nieco przestygnie przetrzeć przy pomocy blendera.
Podgrzać, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Nalać zupę do talerzy, przybrać bazylią, posypać płatkami chili, dodać  łyżkę jogurtu. 
Można podać z gorącymi grzankami. Smacznego!








4 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam