piątek, 20 marca 2015

Zupa z czerwonej soczewicy z wolnowaru

Pyszna zupa z czerwonej soczewicy. Nie wymaga wielkich przygotowań, wystarczy rano wszystko umieścić w wolnowarze, a po 5 godzinach sycące danie gotowe. Zupa jest dosyć gęsta, więc jeżeli wolicie rzadszą, można ją po ugotowaniu rozrzedzić bulionem. Polecam!

Inspiracją był przepis z tej strony




składniki
1 i 1/2 szklanki suszonej soczewicy czerwonej
2 łyżki. oliwy z oliwek
2  cebule, pokrojone w kostkę 
2 - 3 ząbki czosnku, posiekane
2 łyżeczki mielonej kolendry
1 łyżeczka mielonego kminu
1 łyżeczka kurkumy
1/2  łyżeczki papryki słodkiej
1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
1 i 1/2 łyżeczki  soli
1/2 łyżeczki. zmielonego czarnego pieprzu
6 szklanek bulionu warzywnego 
400 g  puszka krojonych pomidorów
1/4 łyżeczki płatków czerwonej papryki
Sok z 1/2 cytryny 
3 łyżki posiekanej świeżej pietruszki 
1 łyżka posiekanej świeżej kolendry

przygotowanie
Wolnowar nagrzać zgodnie z instrukcją. Rozgrzać oliwę w dużym rondlu na średnim ogniu. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i podsmażać do miękkości, około 3 minut. Dodać czosnek, kolendrę, kmin, kurkumę, paprykę, cynamon, sól, i pieprz i smażyć jeszcze przez minutę. Dodać bulion i pomidory i doprowadzić do wrzenia.
Wlać mieszaninę do misy wolnowaru . Dodać opłukaną  soczewicę, przykryć garnek i gotować przez 4 do 5 godzin na ustawieniu high lub 8 do 10 godzin na ustawieniu low, aż soczewica zmięknie.
Doprawić  płatkami papryki, sokiem z cytryny, natką pietruszki i kolendry, przykryć i gotować w ustawieniu high jeszcze  10 minut. Podawać  gorącą, posypana kolendrą. Smacznego!





4 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam