niedziela, 1 marca 2015

Pstrąg pieczony w folii

Bardzo delikatna i ziołowa ryba. Nie wymaga wielu przygotowań, piecze się szybko. Mój pstrąg był malutki - to porcja dla jednej, średnio głodnej, osoby. Ale jeżeli oprócz sałaty dołożymy np. frytki  - taki mały pstrąg będzie wystarczającym obiadowym daniem. 



składniki (1 porcja)
180 g - 200 g  pstrąg patroszony
1 łyżeczka masła
gałązka tymianku
parę gałązek kolendry
plasterek cytryny
sól
pieprz młotkowany z kolendrą

przygotowanie
piekarnik nagrzać do 200 st 
Rybę umyć osuszyć. Posypać solą i pieprzem na zewnątrz i wewnątrz. Skórę ryby lekko ukośnie naciąć po 3x z każdej strony. Do kieszonki po wypatroszeniu włożyć masło, zioła i cząstkę cytryny.
Tak przygotowaną rybę położyć na folii aluminiowej. Brzegi folii unieść do góry,  tworząc luźny, pakunek - szczelnie zamknąć. Wstawić do piekarnika na 20 - 25 minut. Podawać z sałata, surówką, chlebem lub frytkami. Smacznego!








2 komentarze:

  1. Ewa. Najciekawsze ostanie zdjęcie. Kto zjadł oczy?????

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ha ha ha - nikt się nie chce przyznać !!!

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam