środa, 11 marca 2015

Pierś kurczaka z porem

Błyskawiczne do przygotowania danie obiadowe - takie lubię najbardziej. Pory po upieczeniu pyszne, a pierś kurza, dzięki owinięciu jej w boczek nie przesuszona. Warto kupić kurczaka dobrej jakości. 
Przepis Jamie Oliver




składniki ( 1 porcja)
1 pierś z kurczaka najlepiej zagrodowy - bez kóry
1 duży por - biała część
kilka gałązek świeżego tymianku
oliwa z oliwek
1 szczypta soli morskiej
1 szczypta świeżo zmielony czarny pieprz
1 - 2 łyżki białego wina  ( opcjonalnie)
4 plastry boczku
oliwa z oliwek
kilka gałązek tymianku

Przygotowanie
Rozgrzać piekarnik do 200 ° C.  Mięso umyć i osuszyć. Odłożyć. Por (biała część) rozciąć i przemyć, usunąć zewnętrzne liście, a następnie pokroić go na 0,5 cm  plasterki. Włożyć do naczynia w którym będziemy piekli. Dodać  listki z  kilku gałązek świeżego tymianku, szczyptę soli morskiej i świeżo zmielony czarny pieprz, polać oliwą z oliwek i ewentualnie łyżką białego wina  - wymieszać. Pierś kurczaka owinąć  plastrami boczku. To nie tylko doda smaku, ale również ochroni mięso przed wysuszeniem. Ułożyć na porach. Skropić oliwą z oliwek, umieść kilka całych gałązek tymianku na górze, wstawić do piekarnika i  piec 25 do 35 minut. Podawać z ziemniakami lub ryżem. Smacznego!








8 komentarzy:

  1. Ewa. Zrobię. 1.Bo proste 2.Bo szybkie 3.Bo na pewno smaczne.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Warto :) Bo proste, bo szybkie, bo smaczne :)

      Usuń
  2. Bardzo smaczne połączenie :) lubię pora pieczonego z innymi składnikami :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Rewelacja! Urzeka mnie ten por :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ewa. Zrobione! To smaczne , łatwe danie, boczek nadaje wyrazisty smak, a chrupki jest bardzo smaczny. Kurczak soczysty. Fajny obiad.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam