poniedziałek, 23 marca 2015

Papryki faszerowane ryżem i jagnięciną

I znowu faszerowane papryki, tym razem z dodatkiem  jagnięciny.  Ostatnio wybór podłużnych papryk jest w sklepach spory, można kupić pyszną paprykę grecką, która ma moim zdaniem , delikatniejszą skórkę niż pozostałe papryki . Jagnięciny nie trzeba dużo - nawet mała ilość mięsa zapewni farszowi specyficzny, jagnięcy aromat. Dużo ziół, pomidory i pyszny farsz gotowy Polecam!



składniki
12  średnich papryk  - podłużnych 
farsz
ok 200 g mielonej jagnięciny ( u mnie udziec)
4 ząbków czosnku
1 puszka krojonych pomidorów
1 spora cebula - drobno posiekana
1 szklanka ryżu
ok 1 szklanki bulionu
oregano, mięta, bazylia
garść pietruszki
1 łyżeczka  papryki w płatkach
sos
1 puszki pomidorów
łyżeczka płatków chili
1 szklanka bulionu
sól, pieprz
oliwa z oliwek

przygotowanie

Papryki umyć,  ściąć górną część z ogonkiem, usunąć pestki. Odcięte "kapelusiki" odłożyć.  Na patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę, zeszklić na małym ogniu. Dodać mielone mięso, smażyć, rozdrabniając. Dodać czosnek, chwilę smażyć a następnie dodać ryż - smażyć, mieszając, 2 - 3 minuty aż ryż stanie się lekko przezroczysty. Dodać puszkę pomidorów, posolić popieprzyć i gotować mieszając, parę minut aż ryż wchłonie płyn i będzie na wpół miękki. W trakcie gotowania podlewać  bulionem. Dodać zioła. Zdjąć patelnię z ognia,  doprawić farsz do smaku solą i pieprzem, ewentualnie dosypać ziół. Farszem nadziać papryki, do każdej dolać łyżeczkę wody, przykryć odciętą czapeczką..

Przygotować sos. Pomidory wymieszać z bulionem, dodać łyżkę oliwy, sól, pieprz  i płatki chili. Tak przygotowany sos wylać do naczynia w którym będziemy piec. Na sosie ułożyć papryki.  Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st C i piec ok 1,5 h. Smacznego!

Uwagi:
Ilość farszu może się okazać za duża - zależy od wielkości papryk. Można wtedy pozostały farsz zamrozić i użyć go przy najbliższej okazji do faszerowania np. pomidorów. 








2 komentarze:

  1. Ewa. Wyglądają bardzo apetycznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. i są smaczne - a te greckie polecam szczególnie bo są znacznie lepsze niż hiszpańskie

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam