piątek, 13 marca 2015

Kurczak długo pieczony z papryczką Chipotle

Jakiś czas temu robiłam w wolnowarze długo pieczoną wieprzowinę  - pulled pork . Tym razem postanowiłam zrobić podobnie kurczaka. Miałam puszkę wędzonych papryczek chipotle w sosie adobo (wędzone ostre papryczki jalapeno), których już od dawna chciałam użyć. Dawno temu kupiłam też butelkę płynnego aromatu dymu - stała na półce w sklepie więc wzięłam, nie do końca wiedząc nawet co z tym płynem robić - ot, taki zakupowy mus. Znalazłam przepis w którym użyłam i papryczek i płynnego dymu. W efekcie otrzymamy smaczne, poszarpane kurze mięso, które możemy zawinąć w tortille, podać w bułce,  lub po prostu potraktować  jak zwykłe mięso w daniu głównym i podać np z kaszą bulgur. Dla mnie mięso wyszło trochę za mało ostre - następnym razem dam więcej papryczek chipotle. W przepisie oryginalnym użyto puszki z grillowanymi pomidorami, nie spotkałam u nas takich, natomiast myślę, że w sezonie, kiedy pomidory będą dojrzałe i pyszne, należy po prostu samemu je zgrillować. 

Przepis z tej strony


składniki:
500 g mięsa z kurczaka (piersi, uda) bez kości i skóry 
sól
sos:
1/4 czerwonej cebuli, posiekanej
2 ząbki czosnku
200 g pomidorów z puszki 
2 papryczki  chipotle w sosie adobo + 2 łyżeczki sosu
1 łyżka brązowego cukru
sok z 1/2 limonki
ok 1/4 szklanki świeżej kolendry 
1/8 - 1/4  łyżeczki płynnego aromatu dymu (opconalnie)

do podania:
domowe  tortille ( np takie )
lub bułki (np takie )
ostra papryczka np jalapeno
świeża kolendra
czerwona cebula w cienkich plasterkach
zielona sałata, czerwona cykoria

Przygotowanie

Wolnowar nagrzać zgodnie z instrukcją. Mięso umyć, osuszyć, posolić. Umieść kurczaka w misie wolnowaru.
Wszystkie pozostałe składniki zmiksować na gładka masę w blenderze lub malakserze.
Zalać piersi kurczaka i gotować w ustawieniu low przez 8-10 godzin. Przenieść  mięso na deskę lub do głębszego naczynia. Używając dwóch widelców porozdzielać na drobne strzępy. Tak przygotowanego kurczaka  podawać  np ze świeżą bułką, posypane kolendrą i ostrą papryczką,  Smacznego!









10 komentarzy:

  1. Ewa. Co to za tajemnicza papryczka? Gdzie toto kupić? Podejrzewam, że jest ostra. Proszę o informacje.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To wędzona papryczka jalapeno, sprzedają to w puszkach w sosie adobo. Ostra.Dobra. Nie pamiętam gdzie kupiłam może w kuchniach świata?, ale nałatwiej chyba w internecie np znalazłam tu: http://www.ostrakuchnia.pl/component/page,shop.product_details/flypage,shop.flypage/product_id,297/category_id,2/manufacturer_id,0/option,com_virtuemart/Itemid,1/
      Trzeba poszperać. Puszka mała ale to ostre więc na trochę wystarczy

      Usuń
  2. oj zjadła bym! ostatni własnie mam chętkę na takie pełne smaków dania :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bo jak jest zimno, to danie na talerzu musi rozgrzewać :)

      Usuń
  3. Ewa. Zrobiłam, wyszło to bardzo smaczne, dość ostre (wzięłam 3 papryczki i troche więcej czosnku). Jeszcze gdyby były własne bułeczki....Rozmarzyłam się...ale nie będą! Z kupnymi też dobre.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. przecież mówiłaś że masz maszynę

      Usuń
    2. Ewa.Mam. Ale na twoich zdjeciach to wszystko wygląda pięknie i pewnie tak smakuje, a u mnie ani nie wygląda, ani nie smakuje...Dajmy sobie spokój, pieczywo to nie moja bajka.

      Usuń
    3. oj tam - bułki to naprawdę żadna filozofia, ale ja po prostu już innych nie lubię :)

      Usuń
  4. A czy można to udusić na patelni? Takiej solidnej z Zeptera;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na pewno można zrobić w piekarniku - jakieś 1,5 - 2 godziny w 150 st C - albo tak długo aż mięso będzie się rozpadać. Tylko pewnie trzeba zaglądać i w razie potrzeby podlać. Wolnowar ma tę zaletę ze nie trzeba pilnować. Pozdrawiam.

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam