wtorek, 24 marca 2015

Klopsy z dzika w sosie pomarańczowym

Pyszne obiadowe danie. Nie sadziłam, że połączenie pomarańczowego sosu z dziczyzną , da taki smaczny efekt. Porcja mięsa była nieduża, i było to mięso przeznaczone na gulasz, tak więc średniej jakości. Dlatego zdecydowałam się na klopsy. Zrobiłam ich 20, więc to porcja dla 4 osób. Sos jest świetny, myślę, że z powodzeniem można go stosować do innych mięs. Danie mało kłopotliwe w wykonaniu, a wyszło naprawdę pyszne. Bardzo, bardzo polecam!

Danie na podstawie przepisu z tej strony




 składniki
klopsy (ok 20 szt):
500 - 600 g  mielonego mięsa z dzika
2 łyżki masła
1 cebula - drobno posiekana
4 ząbki czosnku posiekane
1/4 szklanki  bułki tartej
1/2 łyżeczki posiekanego suszonego rozmarynu
1/2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
1/2 łyżeczki startej skórki z pomarańczy 
1 łyżka oleju do smażenia
na sos
1/4 - 1/3  szklanki bulionu z kurczaka
1/4  - 1/3 szklanki soku z czerwonych pomarańczy
1 łyżeczka startej skórki z pomarańczy
1/2 łyżeczki świeżego rozmarynu
1 łyżeczka musztardy Dijon
1/2 szklanki lub śmietany kremówki
Sól i pieprz do smaku
sok z cytryny

przygotowanie:
Rozgrzać masło na małej patelni i podsmażyć cebulę i czosnek, aż zmięknie, ale nie będą przypalone. Przełożyć do miski i pozostawić do wystygnięcia.

Do zmielonego mięsa dodać  bułkę tartą, suszony rozmaryn, sól, pieprz i 1/2 łyżeczki startej  skórki pomarańczowej, dodać przesmażoną cebulę i czosnek.  Wymieszać dokładnie do połączenia składników. Wilgotnymi rękami, uformować ok 20 małych klopsików.

Rozgrzać olej w dużej patelni na średnim ogniu, i zbrązowić klopsiki   ze wszystkich stron. Jeżeli trzeba odlać nadmiar tłuszczu a następnie wlać bulion i sok z pomarańczy, przykryć, zmniejszyć ogień i gotować ok 10 minut.

Przy pomocy  łyżki  cedzakowej, przenieść klopsiki na talerz i przykryć folią aby nie ostygły.Pozostały sos przecedzić przez gęste sito ( ale nie jest to niezbędne). Przelać na patelnię, dodać świeżego rozmarynu i pozostałą 1 łyżeczkę startej skórki pomarańczowej. Zwiększyć grzanie i podgrzewać aż sos się zredukuje i będzie miał gęstość  syropu.

Wymieszać śmietanę kremówkę z musztardą, wlać do sosu, gotować, stale mieszając, aż sos lekko zgęstnieje. Doprawić do smaku solą, sokiem z cytryny  i świeżo zmielony pieprzem. Klopsiki włożyć do sosu na  patelnię, podgrzać, obracając tak, aby całe pokryły się sosem, a następnie natychmiast podawać z ryżem, dzikim ryżem lub makaronem, polane z wierzchu sosem. Smacznego!










4 komentarze:

  1. A gdzie nabyc dzika ?????

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. na pewno bywa w makro, ja często spotykałam tez dziczyznę w Tesco.

      Usuń
  2. Ewa. Dzika mrożonego nabyłam w Selgrosie. Bardzo mi sie to danie podoba. Kolejny przepis w "poczekalni" do realizacji w dogodnym terminie.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam