Kiszona kapusta z wieprzowiną po alzacku z wolnowaru

Już nie wiem skąd się wziął pomysł aby w wolnowarze to Alzackie danie zrobić. Tak na prawdę,  jeżeli w przepisie jest kiszona kapusta i mięcho, to dla mnie sygnał że należy to wykonać w wolnowarze i będzie pysznie. Alzackie choucroute to typowa  potrawa dla tego rejonu Francji. Nigdy nie miałam okazji spróbować oryginału, wiec moje danie jest raczej daniem insiprowanym tym przepisem. Jedną z parówek wrzuciłam na początku pieczenia - wbrew moim obawom nie popękała, zyskała natomiast ciemniejszy kolor, co widać na zdjęciach. Tak więc można też włożyć parówki na początku gotowania.

Wspierałam się przepisem z tej strony



składniki 
1 średnia cebula, przekrojona na pół i pokrojona w plasterki 
sól
świeżo zmielony czarny pieprz

ok 700 g   kapusty kiszonej, 
2 łyżeczki kminku
10 ziarenek czarnego pieprzu
5 jagód jałowca
2 liście laurowe
2 golonki gotowane
3  - 4 parówki, dobrej jakości ( dałam z szynki )
250 g  kiełbasy ( u mnie bronowicka), w kawałku
1/2 szklanki bulionu z kurczaka
1/2 szklanki białego wytrawnego wina

gotowane ziemniaki i musztarda Dijon do podania


przygotowanie

Wolnowar rozgrzać zgodnie z instrukcją.
Kapustę wymieszać ze sporą ilością kminku  i doprawić pieprzem. 
Cebulę umieścić w dużej misce, doprawić solą i pieprzem, wymieszać , przełożyć  na dno misy wolnowaru. Kapustę z kminkiem położyć na cebuli. Dodać pieprz, jałowiec, liście laurowe. Można przyprawy zawinąć w gazę, będzie je można łatwiej wyjąć. 
Na wierzchu ułożyć golonki, kiełbasę.  Wlać rosół i wino.
Przykryć i gotować na ustawieniu low (80 - 90 st C)   około  8 godzin  - 10 godzin. Po tym czasie dołożyć parówki i grzać jeszcze ok 1 h.   Ułożyć mięso, kiszoną kapustę, cebulę na półmisku i skropić wytworzonym  sokiem. Podawać z gotowanymi ziemniakami i musztardą. Smacznego








5 komentarzy:

  1. Ewa. Rzeczywiście, ciężkie jadło. U mnie nie przejdzie, ale patrząc na zdjęcia, poczułam zapach i smak. Dobre i to....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dosyć ciężkie (chociaż ja z golonki tylko mięso jem) ale od czasu do czasu, zwłaszcza jak zimno można zjeść:)

      Usuń
  2. Ale to musi być smakowite zimowe danie! biorę w ciemno :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Czegoś takiego szukałem! Golonki wcześniej mają być gotowane? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepraszam za zwłokę, byłam pozbawiona dostępu do internetu przez trzy miesiące! Użyłam gotowych gotowanych golonek ( lenistwo), ale myślę, że spokojnie można użyć świeżych, wycięłabym jednak kość a mięso lekko przyprawiła. Pozdrawiam

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam

Copyright © 2013-2019 Stare Gary