sobota, 28 marca 2015

Gulasz z jeleniny

Zdarzyło mi się ostatnio kupić parę razy dziczyznę. Znalazło się i małe opakowanie jeleniny. Mięso zrobione według tego przepisu robi się bez problemu,  jest bardzo smaczne, a dodatkowo mamy sporą ilość świetnego, wyrazistego sosu. Podawałam jeleninę z kaszą burgul i było na prawdę pysznie. Dodatek warzyw sprawia, że ta nieduża porcja mięsa wystarczy na 3 - 4 porcje. Polecam na niedzielny obiad! 

przepis znalazłam tutaj



składniki (4 porcje)
600 g jeleniny na gulasz
1 liść laurowy
1 duża drobno posiekana cebula
4- 5 ząbków czosnku
1/4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
2 marchewki, obrane i pokrojone w plasterki
2 łodygi selera naciowego, obrany i pokrojony w plastry
2 czerwone ziemniaki, pokrojone w spore kawałki
2 szklanki bulionu
1 łyżeczka octu z czerwonego wina
3/4 puszki pomidorów
1  łyżka mieszanki przypraw (zawinięte w gazę)*
natka pietruszki do podania

 *mieszanka przypraw ( Pickling Spice - mieszanka do marynowania)
  2 łyżki całych nasion gorczycy
  1 łyżka ziarenek ziela angielskiego
  2 łyżeczki całych nasion kolendry
  1 łyżeczka płatków czerwonej papryki lub więcej do smaku
  1 łyżeczka mielonego imbiru
  2 liście laurowe, rozkruszone
  2 laski cynamonu, podzielone na połówki


przygotowanie
Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy. Obsmażyć mięso ze wszystkich stron. Dodać pokrojoną cebulę obsmażać jeszcze chwilę. Włożyć pozostałe składniki - liść laurowy, czosnek, marchewki, seler naciowy, ziemniaki, pomidory. Włożyć mieszankę przypraw zawiniętą w gazę, zalać wszystko bulionem , dodać łyżeczkę octu i gotować na małym ogniu przez 1 i 1/2 godziny, tak długo aż mięso będzie bardzo miękkie. Przed podaniem usunąć gazę z przyprawami. W razie potrzeby dosolić do smaku. Podawać np z kaszą . Smacznego!









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam