poniedziałek, 30 marca 2015

Dorsz zapiekany z cebulą

W ramach propagowania portugalskich smaków, w Biedronce był do kupienia słynny bacalhau, czyli suszony i solony dorsz. Ten którego mogliśmy kupić w Biedronce był zasolony, wysuszony a następnie wymoczony w wodzie i zamrożony. Przyznaję, że mimo ogromnego uwielbienia dla kuchni portugalskiej, suszony dorsz i dania z niego ( a jest ich podobno tyle, ile dni w roku), nie należą do moich ulubionych. Mimo wielu prób, nie udało mi się znaleźć takiego, które by mnie zachwyciło. No ale cóż z tego -  gdy zobaczyłam portugalskie, mrożone dorsze, oczywiście musiałam je kupić :) Zastanawiałam się nad prostym przepisem, i wpadł mi w oko przepis ( klik )  na dorsza pieczonego z cebulą. Okazał się mało pracochłonny, a co najważniejsze, ryba nie była taka zła :) Nie używam soli gdyż bacalhau jest już słony, ale sądzę że można by ten przepis zastosować do dorsza świeżego - wtedy trzeba go nieco posolić. Polecam !


Składniki
ok 1 kg filetów z dorsza bacalhau (dorsz solony, suszony - u mnie mrożony)
2 średnie cebule, pokrojone w plasterki
3 - 4 ząbki czosnku, w plasterkach
1 cytryna, sparzona,  pokrojona w plasterki
Oliwa z oliwek

przygotowanie
Mrożonego dorsza rozmrozić - najlepiej wyjąć z zamrażarki dzień przed pieczeniem. Umyć i osuszyć.
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni.
Na dno naczynia do zapiekania wyłożyć cienką warstwę pokrojonej cebuli  i skropić oliwą z oliwek.
Na cebuli ułożyć filety z dorsza - część skórą do dołu, część skórą do góry. Rybę przykryć pozostałą cebulą, na niej ułożyć plasterki cytryny, posypać czosnkiem, posypać pieprzem , skropić oliwą z oliwek. 
Piec przez 30 - 40 minut bez przykrycia.
Wyjąć z piekarnika i podawać z pieczonymi ziemniakami. Smacznego!








1 komentarz:

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam