środa, 18 lutego 2015

Zupa z grzybami shiitake

To idealna propozycja na błyskawiczny obiad. Szukałam inspiracji na danie z grzybami shiitake, które zalegały w lodówce, i znalazłam ją na stronie Piotra Adamczewskiego . Zupa jest dosyć delikatna, ale całkiem sycąca - jajka i makaron robią swoje. Polecam, bo to smaki bardzo sympatyczne!




składniki
4 szklanki rosołu z kurczaka (może być z kostki)
10 dag świeżych grzybów shitake,
1 - 2  jajka,
200 g  kapusty pekińskiej,
1 łyżka siekanej zielonej kolendry,
szczypta ostrej papryki,
60 g makaronu soba

kiełki do podania

przygotowanie
Grzyby opłukać, odkroić twarde ogonki.  Kapelusze pokroić w cienkie paseczki. Jajko lekko ubić w kubeczku. Kapustę pokroić na cienkie paski. Zagotować rosół z ostrą papryką, dodać pokrojone grzyby i gotować ok 5 minut,  dodać kapustę  i gotować jeszcze minutę. Zaraz po dodaniu kapusty wlać cienkim strumykiem roztrzepane jajka. Mieszać, jajka zetną się, tworząc nitki. W międzyczasie ugotować makaron zgodnie z instrukcją. Do misek nałożyć porcję makaronu, zalać zupą, posypać siekaną kolendrą, dodać kiełki. Podawać od razu, bardzo gorącą.
Smacznego!






4 komentarze:

  1. bardzo lubię chińskie zupki własnej roboty. Tę wypróbuję napewno:).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest wyjtkowo prosta - ale smaczna :)

      Usuń
  2. Wszelkie dania kuchni azjatyckiej to dla mnie niebo w gębie :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam